Bożonarodzeniowa pieczona gęś Gordona
Gordon ' s Christmas pieczona gęś może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 2494 kalorii, 107g białka, oraz 227g tłuszczu. Ten przepis służy 6 i kosztuje $9.61 za porcję. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Boże Narodzenie. Ten przepis z BBC Good Food wymaga liści tymianku, cytryn, limonek i gałązek pietruszki. Ten przepis jest lubiany przez 971 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 4 godziny i 5 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne, paleolityczne i pierwotne dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 100%. Ten wynik jest spektakularny. Podobne przepisy to Pieczona Świąteczna Gęś, Gęś z przeszłości Bożego Narodzenia, oraz Świąteczna gęś z pomarańczową glazurą.
Instrukcje
Oblicz czas gotowania: gotuj przez 10 minut w temperaturze 240 ° c/wentylator 220 ° C/Gaz 9, następnie zmniejsz do 190 ° C/wentylator 170 ° C / gaz 5 i gotuj przez 20 minut na kg dla średnio rzadkiego, 32 minuty na kg dla bardziej dobrze zrobionego, plus 30 minut odpoczynku.
Jeśli gęś jest gotowa-wiązana, poluzuj Sznurek i trochę wyciągnij nogi i skrzydła, co pomaga ptakowi gotować lepiej.
Sprawdź wnętrze ptaka i usuń wszelkie podroby lub podkładki tłuszczu. Używając czubka ostrego noża, lekko przebij skórę piersi i nóg w krzyż. Pomaga to w szybszym renderowaniu tłuszczu podczas pieczenia.
Zetrzyj skórkę z 4 cytryn i 3 limonek.
Wymieszaj z 2 łyżeczkami drobnej soli morskiej, 1 łyżeczką chińskiego proszku pięciu przypraw i pieprzem, do smaku.
Doprawić jamę gęsi obficie solą, następnie dobrze wcierać mieszankę cytrusową w skórę i posypać ją do wnętrza jamy.
Wrzucamy do wnętrza ptaka obrane owoce i niewielką garść natki pietruszki, tymianku i gałązek szałwii i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Można to zrobić do dnia przed i przechowywać w lodówce.
Piekarnik do 240C / wentylator 220C / Gaz
Jeśli chcesz dać ptakowi ładną złotą skórę, brązową na dużej patelni (lub ciężkiej puszki do pieczenia), używając kilku łyżek oliwy z oliwek. Trzymając ptaka za nogi (może chcesz użyć rękawicy kuchennej), naciśnij go na piersi do brązowego.
Po zbrązowieniu umieść ptaka w pieczonej puszce.
Skropić 3 łyżkami czystego miodu i posypać 1 łyżką liści tymianku.
Piec przez obliczony czas, zmniejszając ciepło po 10 min do 190C / wentylator 170C / Gaz
Przykryj Gęś folią, jeśli zaczyna za bardzo brązowieć.
Co około 30 minut podlewaj ptaka sokami z patelni, a następnie przelewaj tłuszcz przez sito do dużej żaroodpornej miski. Skończysz z co najmniej litrem soczystego tłuszczu, zachowaj to na ziemniaki i inne warzywa.
Pod koniec czasu gotowania pozostaw na co najmniej 30 minut, przykryte luźno folią. Ptak nie ostygnie, ale będzie wilgotny i znacznie łatwiejszy do wyrzeźbienia.