Tradycyjne angielskie potrawy

Często oczerniane, ale często zaskakujące, tradycyjne angielskie potrawy są rozkoszą i oferują światu gotowania inspirujące i innowacyjne dania. Zapomnij o francuskiej cukierni lub kulinarnych przysmakach Włoch – to Anglia, ojczyzna rewolucji przemysłowej. Pamiętaj, że kiedyś ta żywność karmiła kraj, który przewodził światu poprzez wynalazki i potęgę przemysłową!

Ryba z frytkami

Odwiedzając Wyspy Brytyjskie koniecznie trzeba spróbować Fish and Chips, ale naprawdę trzeba to zrobić dobrze! Najlepszym sposobem na spróbowanie tego fantastycznego dania rybnego jest „Sklep z frytkami” gdzieś na wybrzeżu. Niezależnie od tego, czy jesteś „na północy”, czy „na południu”, tak naprawdę zależy to od zakładu, ponieważ różni się on jakością. Jedną ze wspaniałych zalet jedzenia ryby z frytkami na wynos jest to, że masz gwarancję, że wszystko jest tak świeże, jak to tylko możliwe, a dodatki są równie genialne, co dziwaczne!

Gdzie jeszcze można zamówić „jajko marynowane” lub porcję „papkowatego groszku”? Możesz nawet poprosić o dodatkowe „skrawki”, jeśli tak wybierzesz, a otrzymasz połamane ciasto zawinięte w gazetę. Nie zapomnij, cokolwiek robisz, poprosić o dużo soli i octu na frytki, a saszetka sosu tatarskiego też nie pójdzie źle! Geniusz.

Kiełbaski i puree

Innym podstawowym elementem postindustrialnej Anglii byłyby Bangers and Mash. Rzecz w tym, że angielskie kiełbaski nie przytłaczają czosnkiem i przyprawami, wręcz przeciwnie, cała atrakcyjność angielskiej kiełbasy polega właśnie na subtelnym doprawieniu i najważniejszym zarumienieniu bardzo cienkiej skórki.

Puree ziemniaczane musi być kremowe i gładkie, ale znowu urok polega na tym, że smakujemy ziemniaka. Nie potrzeba niczego zbyt fantazyjnego!

Wreszcie, jest to danie, które często podaje się z zielonym groszkiem i bogatym, pysznym sosem!

Niedzielna pieczeń

Bez względu na to, czy wybierzesz pieczoną wołowinę, wieprzowinę czy kurczaka, angielska pieczeń to jeden z przysmaków kuchni europejskiej. Dla wielu wydaje się, że jest to jedzenie godne króla, tak jest teraz z Karolem na tronie!

Tak, w obliczu pełnej angielskiej pieczonej kolacji wydaje się, że czas się zatrzymał i przeniosłeś się o kilka wieków wstecz. Roast Beef and Yorkshire pudding to jedno z tych dań, które zasługują na stół na królewskim dworze. Jeśli wybierzesz pieczoną wieprzowinę, upewnij się, że otrzymasz „trzaski”, czyli cudownie chrupiącą część pełnego wytopionego tłuszczu wieprzowego.

Jedną z zalet dobrej, staroświeckiej pieczeni jest to, że przystawki same w sobie mogą być gwiazdami. Pieczone ziemniaki mogą być prawdziwym niebem w smaku, gdy są złociste i puszyste w środku!

Ropucha w dziurze!

To nie jest jakiś okrutny rodzaj jedzenia, który rozpęta front wyzwolenia zwierząt! Nie, nie bój się, „ropucha w dziurze” to po prostu kiełbaski gotowane w cieście budyniowym z Yorkshire. Sekret chwały kulinarnej polega na tym, że szef kuchni powinien używać przyzwoitej jakości kiełbasy Cumberland lub podobnej. Ciasto powinno wysoko wyrosnąć i mieć złocisty kolor. To jeden z tych północnych posiłków, który jest czystym wygodnym jedzeniem i zasługuje na dobrze zrobiony sos cebulowy, którym można obficie polać to pomysłowe danie!

Cokolwiek robisz, spróbuj i spróbuj Shepherd's Pie lub Streak and Kidney Pie. Lub dlaczego nie zjeść komicznie nazwanego puddingu deserowego „Spotted Dick” i kremu. Po tych wszystkich wspaniałych daniach dlaczego by nie skosztować tradycyjnego angielskiego sera? Jest Cheddar z Cheddar Gorge lub miły dojrzały Stilton, który wspaniale łączy się z kieliszkiem porto! Dzięki.