Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico

#5 Wine Spectator Top 100 2009 Castello di Brolio wyraża wyrafinowaną elegancję, która jest charakterystyczna tylko dla terroir z Brolio. Jest to "bezszwowe wino" osiągane poprzez wybór najlepszych winogron Brolio, dojrzewających w barriques, z długim fining w butelce, która zwiększa jego szlachetną elegancję. Sangiovese z niewielką ilością Cabernet Sauvignon i Merlotw tym zbiorze udało się wreszcie Sangiovese wyrazić swój maksymalny potencjał. Intensywny rubinowy kolor z odcieniami granatu, ma piękny złożony bukiet. Czekolada / kawa i przyprawy podniebienia, to posiadaelegancka zawartość taniny i trwałe wykończenie.Chianti Classico jest szczególnie doskonałe jako uzupełnienie dań głównych na bazie mięsa, takich jak porchetta allo spiedo, flaczki, bistecca alla fiorentina, smalec Colonnata, wędliny i finocchiona di cinta senese. Chianti Classico świetnie komponuje się również z pół-dojrzałym serem pecorino Toscano, crostini alla toscana i fagioli al fiasco. Wino powinno być podawane w temperaturze 60-65°F.

Przepisy odpowiednie dla tego wina28