Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache
Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache może być tylko deserem, którego szukasz. Na 1,93 zł za porcję, ten przepis okładki 15% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 1031 kalorii, 13g białka, oraz 54g tłuszczu każdy. Urodziny będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 30 minut. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz półsłodką czekoladę, sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 30%. Ten wynik nie jest tak wybitny. Spróbuj Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache, Żółty tort urodzinowy z puszystym czekoladowym lukrem Ganache, oraz Żółty tort z polewą czekoladową: Ultimate Birthday Classic dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
Umieść stojak na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 177°. masło i mąka dwie 8-calowe okrągłe patelnie do ciast.
Składniki, których będziesz potrzebować
Masło
Mąka Uniwersalna
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
2
Za pomocą miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do łopatek (lub miksera ręcznego), masło i granulowany cukier śmietankować na średniej prędkości przez 3 do 4 minut lub do lekkiego i puszystego. (Ten krok zajmie 8 do 10 minut, jeśli używasz ręcznego miksera.) Zatrzymaj mikser kilka razy i użyj gumowej szpatułki, aby zeskrobać boki i dno miski oraz wiosło, aby uwolnić przylegające masło lub cukier.
W małej misce, ubij razem jajka, żółtka i wanilię, aż się połączą. Na małej prędkości, powoli wlać mieszaninę jaj do mieszaniny masła i wymieszać tylko do włączenia. Zeskrobać miskę i ponownie wiosłować, a następnie bić na średniej prędkości przez 20 do 30 sekund, lub aż mieszanina jest jednorodna.
W średniej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Na najniższej prędkości, dodać około jednej trzeciej mieszaniny mąki do mieszaniny jaj i masła i mieszać tylko do ledwo połączone. Natychmiast wlać około połowy maślanki i nadal mieszać z najniższą prędkością, aż maślanka zostanie prawie całkowicie włączona. Zatrzymać mikser i zeskrobać boki i dno miski dobrze. Ponownie na najniższej prędkości, dodać około połowy pozostałej mieszaniny mąki i wymieszać tylko do ledwo połączone.
Dodać resztę maślanki i wymieszać tylko do połączenia. Uważaj, aby nie przesadzić.
Składniki, których będziesz potrzebować
Maślanka
6
W tym momencie najlepiej jest zakończyć mieszanie ręcznie.
7
Wyjmij miskę ze stojaka miksera i za pomocą gumowej szpatułki złóż pozostałą mieszankę mąki, aż ciasto stanie się jednorodne. Jak złożyć, należy uwzględnić wszelkie ciasto przylegające do boków i dolnej części miski. Ciasto podzielić równomiernie pomiędzy przygotowane Patelnie.
Piec przez 40 do 50 minut, lub do momentu, gdy wierzchołki będą złocisto-brązowe, a ciastka odrosną po naciśnięciu na środku opuszkiem palca.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
9
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w patelniach na stojakach z drutu. (Schłodzone ciasta można szczelnie zapakować w folię i przechowywać w zamrażarce do 1 tygodnia. Odwilż w temperaturze pokojowej, nadal owinięty szczelnie w folię.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Rozdrobnione Sery Mieszane, Takie Jak Sery Do Tacos
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia Foliowa
10
Podczas gdy warstwy ciasta są chłodzenia, zrobić lukier. Aby zrobić ganache, umieść czekoladę w średniej żaroodpornej misce. W małym rondlu sparzyć śmietanę na średnim ogniu (bąbelki zaczynają tworzyć się wokół krawędzi patelni, ale krem się nie gotuje).
Wlać gorącą śmietanę na czekoladę i odstawić na około 1 minutę, następnie powoli ubijać czekoladę i śmietanę, aż czekolada całkowicie się rozpuści i mieszanina będzie gładka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Czekolada
Krem
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Trzepaczka
12
Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin lub do całkowitego ostygnięcia. (Lub, przechowywać w lodówce ganache do ostygnięcia, o 30 minut, ubijanie co 10 minut.)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Trzepaczka
13
Zamontuj mikser stojący za pomocą uchwytu łopatkowego (lub użyj miksera ręcznego) i ubijaj masło na średniej-niskiej prędkości przez 10 do 15 sekund lub aż będzie gładkie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Masło
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Mikser Stojący
14
Dodaj cukier cukierniczy, sól i waniliowy i kontynuuj bicie na średniej prędkości przez około 2 minuty lub aż mieszanina będzie puszysta i gładka. Zatrzymaj mikser kilka razy i użyj gumowej szpatułki, aby zeskrobać miskę i wiosło, aby uwolnić przylegające masło lub cukier. Na średniej prędkości dodaj schłodzony ganasz i ubijaj przez około 2 minuty lub aż do całkowitego połączenia. Stop, aby zeskrobać boki i dno miski. Obróć prędkość miksera na średnio-wysoką i ubijaj przez około 1 minutę lub aż lukier rozjaśni kolor i zgęstnieje. Powinieneś mieć około 4 filiżanek. (Użyj lukier dzień można zrobić, lub przykryć i przechowywać w lodówce do 1 dnia, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej i wiosła ponownie na kilka minut, aż gładkie przed użyciem.)
Wyjmij schłodzone ciasta z patelni. (Upewnij się, że są całkowicie fajne. Jeśli są nawet najmniejsze trochę ciepłe, lukier stopi się i będziesz miał bałagan.) Za pomocą długiego, ząbkowanego noża, przyciąć wierzch każdego ciasta, aby go wyrównać (warstwy będą nieco zaokrąglone w piekarniku; przycięte resztki robią świetne przekąski).
Składniki, których będziesz potrzebować
Lukier
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Nóż Ząbkowany
Piekarnik
16
Umieść 1 warstwę ciasta na talerzu ciasta lub cokole ciasta (jeśli masz obrotowy stojak na ciasto, użyj go). Łyżka około 1 szklanki lukru na wierzchu i użyć przesuniętej szpatułki, aby równomiernie rozprowadzić ją na krawędziach.
Składniki, których będziesz potrzebować
Lukier
Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Szpatułka Offsetowa
17
Ostrożnie umieść drugą warstwę ciasta, od góry do dołu (tak, aby równe, ostre krawędzie znajdowały się na wierzchu gotowego ciasta), na wierzchu. Łyżka około 1 szklanki lukru na wierzchu i rozprowadzić go na górze iw dół po bokach ciasta, wygładzając lukier, jak można i pokrycie całego ciasta cienką warstwą. Jest to okruchy, które zapobiegają migracji luźnych okruchów na powierzchnię gotowego ciasta. Łyżka czubaty kubek lukier na wierzchu ciasta, i rozprowadzić go równomiernie na górze iw dół po bokach. Jest to warstwa wykończeniowa lukru. W razie potrzeby łyżkę pozostałego lukru do torebki z ciastem wyposażonej w małą okrągłą lub gwiazdkową końcówkę i wyłożyć ozdobną linię wzdłuż górnej i/lub dolnej krawędzi ciasta. Ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2 dni.