Kiedy jesteś pod presją czasu, ostatnią rzeczą, jaką większość ludzi chce zrobić, to gotować. Wracając do domu po ciężkim dniu w biurze lub zajmując się dziećmi i sprawunkami, kuchnia może wydawać się nieprzyjazna.Jesteś głodny. Na zewnątrz jest ciemno. Dom jest zimny. Otwierasz zamrażarkę i gapisz się na mrożoną kolację, którą kupiłeś dwa miesiące temu, ale nigdy nie użyłeś bomby atomowej. Puszka rosołu z makaronem w spiżarni obiecuje ciepły posiłek, ale szybki odczyt etykiety mówi, że zawartość soli jest wystarczająco wysoka, aby solać indyka Dziękczynienia.Twój umysł próbuje cię przekonać, że nie jesteś aż tak głodny. Może wszystko czego naprawdę chcesz to kieliszek wina i miska suchych płatków.Ale jesteś głodny i czułbyś się o wiele lepiej, gdybyś zjadł domowy posiłek.Prawda jest taka, że wszystko, czego potrzeba, to trochę planowania i kilka łatwych do wykonania przepisów, a ty naprawdę będziesz czekał na powrót do domu i gotowanie kolacji. Ok, może to trochę Pollyannaish, ale wiesz o co chodzi.Po kolei.Zatrzymaj się na targu lub w sklepie spożywczym i kup kilka niezbędnych rzeczy: świeże owoce (może kiść winogron, gruszka, jabłko lub owoce pestkowe), zieleń liściasta (rzymska lub rukola), marchew, kosz pomidorów (jeśli są jeszcze w sezonie), pęczek włoskiej pietruszki, szpinak lub jarmuż, ząbek czosnku, kilka cebuli, świeże ryby lub organiczne mięso i cokolwiek innego wygląda dobrze dla ciebie.Kiedy wrócisz do domu w nocy, nie idź prosto do kuchni.Zdejmij ubranie robocze, umyj twarz i włóż coś wygodnego. Teraz, kiedy wejdziesz do kuchni, będziesz ponownie pobudzony. Daj sobie 30 minut na zrobienie obiadu.Oto dwa pomysły, które pomogą Ci zacząć.Sałatka z rukoli z awokado i grzankami