Zapiekanka ze słodkich ziemniaków
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków to dodatek na 10 osób. Jedna porcja zawiera 393 kalorie, 12 g białka i 20 g tłuszczu. Za 1,35 USD za porcję ten przepis pokrywa 17% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork wymaga pietruszki, mielonego pieprzu, brązowego cukru i papryki. 172 osoby przygotowały ten przepis i zrobiłyby go ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 30 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał całkiem niezły wynik łyżką wynoszący 62%. Zapiekanka Dauphinois o smaku szałwiowym z ziemniakami, słodkimi ziemniakami i groszkiem, zapiekanka ze słodkich ziemniaków i zapiekanka ze słodkich ziemniaków są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Spryskaj naczynie do pieczenia o wymiarach 13 na 9 cali nieprzywierającym sprayem do gotowania.
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj połowę pokrojonej cebuli i smaż 5 minut, często mieszając. Zmniejsz ogień do średniego. Gotuj, aż cebula nabierze ciemnozłotego koloru, 10 do 15 minut, często mieszając.
Posyp 1 1/2 łyżki brązowego cukru i cayenne.
Wyjmij łyżką cedzakową i powtórz czynność z pozostałą połową cebuli.
W razie potrzeby dodaj więcej oleju i pozostałe 1 1/2 łyżki brązowego cukru.
Dobrze odcedź, połącz cebulę, dobrze wymieszaj.
W małym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
Posypać mąką i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotuj 2 minuty, ciągle mieszając. Stopniowo ubijaj pół na pół, ciągle mieszając.
Dodajemy musztardę, paprykę, pieprz i sól. Gotuj, często mieszając, aż zgęstnieje.
W przygotowanym naczyniu do pieczenia ułóż składniki w następującej kolejności: połowę ziemniaków, połowę sosu (około 1 szklanki sosu) i 1 szklanka parmezanu. Powtórz tę czynność z pozostałymi ziemniakami, serem, sosem i posyp zarezerwowaną cebulą. Przykryj folią aluminiową i piecz, aż ziemniaki będą miękkie po nakłuciu nożem, około 30 minut.
Zdejmij folię i piecz, aż zaczną bąbelkować, a ser się rozpuści, czyli około 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed podaniem.