Ugotuj książkę: chleb z orzecha francuskiego
Przepis gotuj książkę: Francuski Chleb orzechowy jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest wybitnym wegańskie opcja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 12g białka, 30 g tłuszczu, oraz w sumie 516 kalorii. Ten przepis służy 8 i kosztuje 73 centów za porcję. Mieszanka soli kuchennej, drożdże do chleba, wysokiej jakości połówki orzecha włoskiego i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. 7 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 71%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Ugotuj książkę: Stilton i krakersy z orzechów włoskich, Ugotuj książkę: Nektaryna i galanteria orzechowa, oraz Ugotuj książkę: Solony Karmel i kawałek orzecha włoskiego.
Instrukcje
Pierwszy wzrost: w dużej misce dokładnie wymieszać całą pszenicę i białą mąkę, cukier, sól i drożdże. Energicznie mieszać w wodzie, zeskrobując miskę i mieszając, aż ciasto będzie dobrze wymieszane i gładkie. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, aby włączyć całą mąkę, trochę na raz, mieszać w wystarczającej ilości wody, aby wymieszać składniki; nie nadmiernie zwilżyć, ponieważ ciasto powinno być bardzo sztywne.
Umyj lub spryskaj wierzch olejem. Szczelnie przykryć miskę folią. W razie potrzeby, dla najlepszego smaku lub dla wygody, można przechowywać ciasto w lodówce przez 3 do 10 godzin. Następnie pozostaw do wzrostu w chłodnej temperaturze pokojowej przez 12 do 18 godzin.Tymczasem Rezerwuj 4 idealne połówki orzecha włoskiego do dekoracji.
Rozłóż pozostałą część na blasze do pieczenia i lekko tosty, mieszając kilka razy, w nagrzanym piekarniku 163° przez 10 do 15 minut, lub aż pachnące i tylko lekko rumiane.
Ochłoń. Drobno posiekać (w robocie kuchennym, w razie potrzeby).
Drugi wzrost: energicznie wymieszać schłodzone orzechy włoskie do ciasta. Jeśli nie jest sztywny, wymieszaj wystarczająco dużo mąki pełnoziarnistej, aby utrudnić mieszanie. Używając naoliwionej gumowej szpatułki, podnieś i złóż ciasto w kierunku środka, pracując dookoła miski, odwróć je do dobrze naoliwionego, a następnie odkurzonego mąką, 3-litrowego (lub większego) metalowego garnka (lub użyj okrągłej zapiekanki z płaskim dnem z pokrywką).
Umyj lub spryskaj wierzch olejem, a następnie wygładź powierzchnię za pomocą olejowanej gumowej szpatułki lub opuszków palców.
Wytnij cięcia o głębokości 1/2 cala, aby utworzyć x w środku góry; najlepiej sprawdzają się dobrze naoliwione nożyce kuchenne.
Umieść 4 nieprzetworzone połówki orzecha włoskiego w kątach " x " do dekoracji: naciśnij bardzo mocno, aby je osadzić. Przykryj garnek pokrywką.
Pozostawić do wyrośnięcia za pomocą jednej z tych metod: na 1 1/2 - do 2 1/2-godzinny regularny wzrost, odstawić w ciepłej temperaturze pokojowej; na 1-do 2-godzinny przyspieszony wzrost, odstawić w wyłączonej kuchence mikrofalowej wraz z 1 filiżanką wrzącej gorącej wody; lub na przedłużony wzrost, przechowywać w lodówce przez 4 do 24 godzin, a następnie ustawić w temperaturze pokojowej. Kontynuuj, aż ciasto podwoi się od spuszczonej wielkości.
Przygotowania do pieczenia: 15 minut przed pieczeniem umieść półkę w dolnej trzeciej części piekarnika; rozgrzej do 204°. Lekko odkurz wierzch ciasta mąką pełnoziarnistą.
Piec na dolnej półce, pod przykryciem, przez 45 minut.
Zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez 20 do 30 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie dobrze zarumieniony, a szpikulec włożony w najgrubszą część wyjdzie z zaledwie kilkoma cząsteczkami przylegającymi do dna (lub do momentu, gdy środek zarejestruje 207 do 99° na termometrze natychmiastowego odczytu). Następnie piec przez 5 minut więcej, aby upewnić się, że środek jest gotowy. Schłodzić na patelni na stojaku z drutu przez 10 minut.
Wyjmij bochenek do stojaka, przesuwając nóż po krawędziach, aby go poluzować, jeśli to konieczne.
Serwowanie i przechowywanie: Bochenek smakuje i kromki najlepiej w temperaturze pokojowej. Całkowicie schłodzić przed przechowywaniem hermetycznie w plastiku lub folii. Chleb będzie przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni i może być zamrożony, hermetyczny, do 2 miesięcy.