Smażyć krewetki i cukinię z chrupiącą bazylią
Nigdy nie można mieć zbyt wiele przepisów dania głównego, więc dać krewetki i cukinia Stir Fry z chrupiącą bazylią spróbować. Ten bezglutenowy, bezmleczny i pescatariański przepis służy 4 i kosztuje 1,79 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 13g białka, 23G tłuszczu, oraz w sumie 271 kalorii. 23 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Mieszanka cukru, czosnku, skrobi kukurydzianej i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 22 minuty. Przynoszona jest przez parną kuchnię. Z łyżeczką wynik 0%, to danie jest improvable. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Krewetki i bazylia Stir-Fry, Shrimp & Shiitake Stir-Fry z chrupiącym makaronem, oraz Thai Shrimp Stir-fry with Tomatoes and Basil.
Instrukcje
Napełnij średnią miskę tylko 1 łyżeczką soli, lodu i wody.
Dodaj krewetki i niech moczyć na 15 protokół. Podczas solenia przejdź do następnego kroku, aby uzyskać chrupiącą bazylię.
Aby chrupiąca bazylia: umyć i poklepać bardzo suche liście bazylii. Liście muszą być bardzo suche, inaczej olej rozpryskuje się.
Dodaj 4 łyżki oleju do gotowania na woku lub małej patelni saute. Gdy olej jest gorący i mieniący się (ale jeszcze nie pali), Dodaj do testowania pojedynczy liść bazylii. Głęboko smażyć liście bazylii w partiach i pozwalając im ostygnąć na talerzu z ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Wracając do solenia krewetek....
Osuszyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Opróżnij miskę, wytrzyj miskę do sucha i powrót krewetki, pozostałe 1/4 łyżeczka soli, olej sezamowy i skrobia kukurydziana. Wymieszać, aby pokryć krewetki.
Podgrzać wok lub dużą patelnię saute na dużym ogniu, aż koralik wody skwierczy i odparuje w kontakcie.
Dodaj olej do gotowania, wirując, aby pokryć wok.
Dodaj krewetki i natychmiast dać każdej krewetki własną przestrzeń na wok, tak, że nie dotykają.
Niech smażyć, nietknięty przez 1 minutę. Flip krewetki i niech smażyć na dodatkową minutę, lub po prostu gotowane przez.
Usuń z woka, pozostawiając jak najwięcej oleju w woku, jak to możliwe.
Nadal powinieneś mieć 1 łyżkę oleju do gotowania w woku. Jeśli nie, Dodaj więcej oleju do gotowania.
Przywróć ciepło do średniej wysokości i pozwól, aby olej się nagrzał.
Dodać paprykę chili i czosnek i smażyć, aż pachnące, o 15 sekund.
Dodać plasterki cukinii i mieszać smażyć przez 1-2 minuty, podrzucając co 15 sekund, aż cukinia będzie ledwo miękka w środku, ale nadal jędrna na zewnętrznej krawędzi.
Wlać sosem stir fry do woka.
Dodaj z powrotem do wok gotowane krewetki. Wrzucić wszystko razem, aby sos do pokrycia krewetek i cukinii. Wierzch naczynia z chrupiącą bazylią.
Polecane wino: Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc
Krewetki można łączyć z Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc. Te ostre białe wina dobrze sprawdzają się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to z grilla, smażone, czy w sosie czosnkowym. Możesz spróbować Santi Sortesele Pinot Grigio. Recenzenci bardzo lubią to z 4.4 z 5 gwiazdek i cena około 17 dolarów za butelkę.
Santi Sortesele Pinot Grigio
Słomkowożółty odcień, któremu towarzyszy blisko skupiony nos gruszki, moreli i białych kwiatów. Owocowe podniebienie, z górnymi nutami owoców pestkowych, pokazuje dojrzałość i okrągłość dobrze wspierane przez elegancką kwasowość i smak, zapewniając długie, utrzymujące się wykończenie.