Sernik czekoladowo-makadamia
Sernik Czekoladowy Macadamia to deser na 12 osób. Jedna porcja zawiera 925 kalorii , 14 g białka i 79 g tłuszczu . Za 3,27 USD za porcję ten przepis pokrywa 22% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Taste of Home wymaga gęstej śmietanki do ubijania, czekolady do pieczenia, mielonych orzechów makadamia i okruchów wafla czekoladowego. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 30 minut . 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżką wynoszący 44% . Podobne przepisy obejmują Batony Sernika Czekoladowego Macadamia , Sernik Z Białą Czekoladą Z Orzechami Macadamia i Karmelem oraz Kubki Sernika Z Białą Czekoladą Macadamia – Niskowęglowodanowe i Bezglutenowe .
Instrukcje
W małej misce wymieszaj okruszki waflowe, orzechy i cukier; wymieszać z masłem i ekstraktem migdałowym. Naciśnij spód natłuszczonej 10-calowej formy. forma do pieczenia.
Piec w temperaturze 350° przez 10 minut. Studzimy na drucianej kratce. Zmniejsz temperaturę do 325°.
W kuchence mikrofalowej rozpuść białą czekoladę przy mocy 70% przez 1 minutę; zamieszać. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej w dodatkowych odstępach 10–20 sekund, mieszając, aż masa będzie gładka. Fajny.
W dużej misce ubij serek śmietankowy, cukier, mąkę i wanilię, aż dobrze się wymieszają.
Dodaj jajka; ubijaj na niskiej prędkości, aż do połączenia.
Wyjmij 1 filiżankę i odłóż na bok. Wymieszaj roztopioną białą czekoladę z pozostałą mieszaniną serka śmietankowego; ubijaj tylko do połączenia.
W kuchence mikrofalowej rozpuść kawałki czekolady; mieszaj, aż będzie gładkie. Lekko ostudzić. Wymieszaj zarezerwowaną mieszaninę serka śmietankowego; nakładać łyżkami na nadzienie.
Przecinaj nadzienie nożem, aby wymieszać czekoladową masę.
Połóż patelnię na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 325° przez 55-60 minut lub do momentu, aż środek prawie się zetnie. Studzimy na metalowej kratce przez 10 minut. Ostrożnie przesuń nóż po krawędzi patelni, aby poluzować. Schłodzić 1 godzinę dłużej.
W rondlu na małym ogniu rozpuścić półsłodką czekoladę ze śmietaną; mieszaj, aż będzie gładkie. Lekko ostudzić.
Rozsmarować na serniku. Studzimy na metalowej kratce przez 10 minut. Przechowywać w lodówce przez 4 godziny lub przez noc.
Resztki przechowuj w lodówce.
Udekoruj wiórkami czekolady i orzechami makadamia.
Polecane wino: Późne żniwa Riesling, Lambrusco Dolce, Sauternes
Riesling z późnego zbioru, Lambrusco Dolce i Sauternes to świetny wybór na sernik. Do sernika (bez czekolady) bezpieczne są białe wina deserowe, ale słodkie lambrusco będzie dobrze współgrać z klasycznym sernikiem truskawkowym. Riesling Angel Late Harvest z oceną 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
Riesling Angel z późnych zbiorów
Messina Hof's Angel to rześkie, słodkie wino deserowe, zbierane z ostatniego zbioru Rieslinga, gdy winogrona przypominają rodzynki. Doskonale komponuje się z owocami, sernikiem oraz lekkimi, słodkimi deserami czekoladowymi.