Risotto z brokułami
Risotto z brokułami to bezglutenowa przystawka. Jedna porcja tego dania zawiera około 6 g białka , 14 g tłuszczu i łącznie 346 kalorii . Ten przepis jest dla 6 osób. Za 99 centów za porcję ten przepis pokrywa 11% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Mieszanka ryżu arborio, ryżu arborio, cebuli i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 50 minut . Jest on dostarczany przez Taste of Home. Biorąc wszystko pod uwagę, uznaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę spoonacular wynoszącą 44% . Ta ocena jest całkiem dobra. Risotto z grzybami na brokułach rabe , parujące kremowe risotto z grzybami i risotto ze szparagami i cytryną są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Podsmaż czosnek i brokuły, aż czosnek zmięknie, około 3 minuty.
Dodaj 1/3 szklanki bulionu z kurczaka, 3 łyżki pietruszki, sól i papier do smaku. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, aż brokuły będą miękkie, około 6 minut. Odstaw.
Tymczasem rozgrzej resztę oleju w dużym rondlu. Smaż cebulę, aż zmięknie, około 3 minut.
Dodaj ryż i mieszaj, aż ryż będzie nim pokryty.
Dodaj wino lub bulion i gotuj, cały czas mieszając, aż wino się rozpuści.
W małym rondelku podgrzej pozostały bulion i utrzymuj ciepło. Wymieszaj 2/3 szklanki ciepłego bulionu z mieszanką ryżową. Gotuj bez przykrycia na średnio-niskim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, stale mieszając.
Dodaj resztę bulionu, 1/3 szklanki na raz, stale mieszając. Pozwól, aby płyn wchłonął się między dodawaniem. Ryż będzie kremowy, a ziarna delikatne, gdy będzie gotowy. (Całkowity czas gotowania wynosi około 25 minut.)
Dodaj sok z cytryny, masło, 3 łyżki parmezanu i odłożony brokuł.
Posyp resztą parmezanu i pietruszki.