Polenta pieczona z pieczarkami i gorgonzolą
Pieczona Polenta z pieczarkami i gorgonzolą może być tylko przystawką, której szukasz. Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 305 kalorii, 9g białka, oraz 18g tłuszczu każdy. Na 1,22 zł za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba uznała ten przepis za smaczny i satysfakcjonujący. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegetariańskie dieta. Jeśli masz pod ręką pieprz, oliwę z oliwek, masło i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 28%, to danie nie jest tak wybitny. Podobne przepisy to Kurczak duszony z pieczarkami i polentą pieczoną w piekarniku, Polenta z porami i gorgonzolą, oraz Polenta z czerwonej papryki z gorgonzolą.
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 350 F. doprowadzić 4 1/2 szklanki wody do wrzenia.
Ubijając stale, powoli dodaj polentę.
Dodać 1 1/2 łyżeczki soli i masła. Zmniejszyć ogień i dusić, często mieszając, przez 10 do 15 minut. Wymieszać z serem śmietankowym i 1/2 szklanki Gorgonzoli. Tymczasem na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 2 łyżki oleju.
Dodać połowę grzybów i gotować przez 6 minut.
Dodać połowę szalotki i gotować przez 2 protokół więcej.
Przenieść na talerz. Powtórz z pozostałym olejem, grzybami i szalotką. Pieczarki doprawiamy pieprzem, tymiankiem i pozostałą solą. Masło 8-lub 9-calowe naczynie do pieczenia lub osiem 6-uncji ramekin. Wymieszać 2/3 grzybów w polencie i przenieść do przygotowanego naczynia lub ramekiny. Na wierzchu pozostałe grzyby i Gorgonzola.
Piec, odsłonięty, aż Gorgonzola się stopi, około 15 minut.