Pieczone kury kornwalijskie i topinambur w sosie pomidorowo-oliwkowym
Pieczone kury kornwalijskie i topinambur w sosie pomidorowo-oliwkowym to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis z 4 porcjami. Jedna porcja zawiera 852 kalorie, 63g białka, oraz 50 g tłuszczu. Na 5,11 zł za porcję, ten przepis okładki 34% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Sprawdza się jako danie główne. Przynosi wam to moje przepisy. Jeśli masz pomidory, oliwki, topinambur, i kilka innych składników na rękę, można zrobić to. Aby użyć pieprzu można śledzić to danie główne z Łatwy Deser Miętowy jako deser. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 74%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczone kury kornwalijskie z masłem czarno-oliwkowym, Kury Korniszonowe pieczone w sosie ogórkowo-jogurtowym, oraz Pieczone kury kornwalijskie z sosem żurawinowo-portowym.
Instrukcje
Usunąć i wyrzucić podroby i szyje od kur. Kury opłukać pod zimną wodą; osuszyć. Kury podziel na pół wzdłuż.
Połówki kury posypać 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.
Połączyć karczochy i szalotki w dużej misce. Wymieszać z olejem, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.
Umieścić mieszankę szalotki na stojaku patelni brojlerów.
Piec w temperaturze 475 przez 10 minut, mieszając raz. Ułóż połówki kury, boki skóry do góry, nad mieszanką szalotki.
Piec w temperaturze 475 przez 25 minut lub do wyczerpania soków. Wyrzucić skórę.
Połówki kury ułożyć na półmisku; przykryć folią i ogrzać.
Dodaj pomidory i oliwki do mieszanki szalotki.
Piec w temperaturze 475 przez 10 minut lub aż pomidory zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj mieszankę pomidorową do półmiska; skropić octem.