Niedzielny Brunch: Giant Gougères
Ten przepis służy 8. Na 98 centów za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 303 kalorie, 11g białka, oraz 22g tłuszczu. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 11 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka soli, masła, tymianku i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 34%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Niedzielny Brunch Jajka, Niedzielny Brunch: Hamekiny, oraz Niedzielny Brunch: szynka i ciastka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350°. Blachę do pieczenia lub linię posmarować papierem do pieczenia. (Użyłem pół arkusza patelni i jednej czwartej arkusza patelni, ponieważ nie mogłem zmieścić wszystkich 8 ciastek na pół arkusza patelni.)
Połączyć mleko, masło i sól w ciężkim rondlu i gotować na średnim ogniu, aż masło topi się i mieszanina dochodzi do pełnego wrzenia. (Nie używaj pełnego mleka, bo gougères się zawali. Jeśli masz tylko mleko pełne, użyj pół mleka i pół wody.)
Dodać mąkę od razu, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Mieszaj, aż mieszanina utworzy gładką masę i odciągnie się od strony patelni, a część wilgoci odparuje. To zajmie około 3 minut.
Przenieść pastę do żaroodpornej miski lub miski miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do łopatek.
Dodaj 5 jajek, po jednym na raz, włączając każde jajko przed dodaniem następnego. (Jeśli używasz miksera stojącego, mieszaj na nośniku; jeśli pracujesz ręcznie, użyj drewnianej łyżki.) Po dodaniu wszystkich jaj, mieszanina będzie bardzo gęsta, gładka i błyszcząca. Użyj gumowej szpatułki, aby wymieszać ser, pieprz i tymianek.
Umyć jajko: Pozostałe jajko ubić ze szczyptą soli w małej misce. Użyj dużej łyżki, aby utworzyć 3-calowe rundy o 1 cal wysokości na przygotowanej blasze do pieczenia, odstępy je około 2 cale od siebie.
Umyć jajkiem i posypać startym serem.
Pieczone, dopóki nie nadmuchają, są lekkie jak na swój rozmiar i są złotobrązowe, 35-45 minut.
Kiedy wyjdą z piekarnika, wywierć mały otwór z boku każdego ciasta, aby umożliwić ucieczkę pary (powinno to zapobiec ich zapadnięciu). W przypadku rozłupywania i napełniania, pozostawić gougères do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie podawać na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Możesz użyć tego przepisu, aby klasycznie małe gougères, zbyt: wystarczy użyć łyżki, aby upuścić ciasto na 1-calowe kopce rozmieszczone 1 1/2 cala od siebie i piec przez około 25 minut. Małe gougères nie muszą być rozcięte, gdy wychodzą z pieca, aby uniknąć zawalenia.