Mini tarty z truskawkami i mascarpone
Jeśli masz około 35 minut do spędzenia w kuchni, mini tarty z truskawkami i mascarpone mogą być niesamowitym przepisem bezglutenowym do wypróbowania. Ten przepis jest przeznaczony dla 12 osób i kosztuje 43 centy za porcję. Ten deser ma 136 kalorii, 3 g białka i 7 g tłuszczu na porcję. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Można się nim delektować o każdej porze, ale szczególnie smakuje na Dzień Matki. 4 osoby przygotowały ten przepis i zrobią go jeszcze raz. Mieszanka octu balsamicznego, soli koszernej, ciasta na pizzę i garść innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 12% wyniku, co jest raczej złym wynikiem. Podobne przepisy to Mini Babeczki Mascarpone z Glazurą Truskawkową, Mini Serniki Mascarpone z Polewą Balsamiczną Truskawkową i Mini Tarty Truskawkowo-Rabarbarowe.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Wyposażenie specjalne: 3-calowa okrągła foremka do ciastek
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. Wyłóż blachę do pieczenia silikonową matą do pieczenia lub papierem pergaminowym.
W małej misce dodaj 1/2 szklanki cukru i sól. Wymieszaj, aby połączyć i wylej około połowę równomiernie na powierzchnię roboczą. Dłońmi wciśnij ciasto w cukier i rozwałkuj na płaski krążek o grubości około 1/2 cala.
Posyp równomiernie pozostałą 1/2 cukru na wierzchu ciasta i kilka razy dociśnij, aby ciasto się połączyło. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na grubość około 1/8 cala, obracając i przewracając podczas wałkowania, aby dodać cukier do ciasta i zapobiec jego przyklejaniu się do powierzchni. Za pomocą 3-calowej okrągłej foremki wytnij 12 krążków ciasta i ułóż je na wyłożonej blachą do pieczenia.
Przenieś do piekarnika i piecz, aż będą chrupiące i złociste, od 20 do 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź chrupiące krążki na patelni.
W międzyczasie wlej ocet balsamiczny do małego rondla i zagotuj na średnim ogniu. Gotować na wolnym ogniu, aż będzie gęsty i syropowy, około 4 minut; powinien nadal wirować na patelni. Jeśli jest zbyt gęsta, po prostu dodaj około łyżeczki balsamiku, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Truskawki włóż do małej miski i posyp je 1 łyżką cukru.
Pozwól im stać, aż będą soczyste, od 5 do 10 minut. Aby złożyć tarty, rozprowadź około 2 łyżeczki mascarpone na każdym chrupiącym okrągło ciasta za pomocą łyżki lub małej szpatułki. Za pomocą łyżki, aby odsączyć nadmiar płynu, na wierzch każdej tarty połóż około 1 łyżki pokrojonych w kostkę truskawek.
Skropić tartę odrobiną syropu balsamicznego i natychmiast podawać.
Uwaga kucharza: Posypane cukrem skrawki ciasta można posypać cynamonem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni F, aż będą rumiane i chrupiące, jako uczta dla najmłodszych. Resztki truskawek lub syrop balsamiczny są pyszne do lodów!
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Tartę można łączyć z kremowym sherry, porto i Moscato d'Asti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Weinert Cavas de Weinert. Ma 4,7 na 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 26 dolarów.
Weinert Cavas de Weinert
Głęboki rubinowy odcień z fioletowymi iskierkami podkreśla jego stabilną i energiczną strukturę. Bogactwo garbników gwarantuje trwałość, ale dominują dyskretne, dojrzałe owoce. Zbalansowane, pełne wino, które na długim finiszu przypomina aromat dębu. Mieszanka Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot.