Kurczak z czosnkiem i cytrusami
Kurczak czosnkowo-cytrusowy wymaga około 2 godzin i 5 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 918 kalorii, 82 g białka i 58 g tłuszczu. Ten przepis przeznaczony jest dla 6 osób i kosztuje 4,06 USD za porcję. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej, bezmlecznej i pełnej 30. 8 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Ten przepis z Foodnetwork wymaga pomarańczy, czosnku, sznurka rzeźniczego i koncentratu soku pomarańczowego. Tylko nielicznym osobom to danie główne naprawdę smakowało. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 81%, to danie jest doskonałe. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także: Kurczak pieczony w cytrusach i czosnku, pieczona soja, czosnek, kurczak w cytrusach i kurczak marynowany w czosnku, chilli i sokach cytrusowych.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Wyposażenie specjalne: Sznurek kuchenny lub sznurek rzeźniczy
Umieść stojak na środku piekarnika i rozgrzej go do 400 stopni F.
Kurczaka osusz i posyp wnętrze solą i pieprzem. Wypełnij zagłębienie połówkami pomarańczy, cytryny i czosnku. Zwiąż udka kurczaka sznurkiem kuchennym, aby utrzymać ich kształt.
Posyp kurczaka solą i pieprzem.
Umieścić ruszt w dużej brytfance.
Połóż kurczaka piersią do góry na ruszcie w patelni. Piec kurczaka przez 1 godzinę, od czasu do czasu podlewając go i dodając na patelnię trochę bulionu z kurczaka, jeśli to konieczne, aby zapobiec przypaleniu tłuszczu z patelni.
W średniej misce wymieszaj sok pomarańczowy, sok z cytryny, olej, oregano i posiekany czosnek, aby wymieszać.
Posmaruj kurczaka mieszaniną soku po 1 godzinie pieczenia. Kontynuuj pieczenie kurczaka, aż termometr do mięsa włożony do wewnętrznej części uda wskaże temperaturę 170 stopni F, od czasu do czasu polewając mieszaniną soku i dodając bulion do patelni, około 45 minut dłużej.
Przenieś kurczaka na talerz. Na czas robienia sosu przykryj namiot folią (nie czyść patelni).
Umieść tę samą patelnię do pieczenia na średnim ogniu.
Wymieszaj pozostały bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się do 1 szklanki, często mieszając, około 3 minut. Przecedź do szklanej miarki na 2 szklanki i wyrzuć pozostałości. Łyżką odlej tłuszcz z wierzchu sosu.
Podawaj kurczaka z sosem z patelni.