Need a danie główne bezglutenowe? Kurczak tikka Masala może być znakomity przepis, aby spróbować. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 43g białka, 35 g tłuszczu, oraz w sumie 697 kalorii. 445 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz masło, pieprz, przecier pomidorowy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać ryż basmati można śledzić to danie główne z Budyń ryżowy Basmati z prażonym kokosem jako deser. Wiele osób naprawdę lubi to indyjskie danie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 91%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Kurczak tikka masala, jak zrobić kurczaka tikka masala, paneer Tikka masala (sanjeev kapoor), jak zrobić paneer Tikka masala, oraz Kurczak Tikka Masala.
Instrukcje
1
Użyj widelca, aby nakłuć piersi kurczaka po obu stronach. Ułóż piersi kurczaka na dużym arkuszu folii, rozstaw je od siebie, a następnie przykryj drugim dużym arkuszem folii. Za pomocą gładkiej stronie młotka do mięsa lub wałka do ciasta, pokonać kurczaka, aż piersi są nawet 1/2-do 3/4-cala grubości.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z Kurczaka
Mięso
Rozdrobnione Sery Mieszane, Takie Jak Sery Do Tacos
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia Foliowa
Meat Tenderizer
Wałek Do Ciasta
2
W małej misce, ubij razem jogurt, 1 łyżka oleju arachidowego, sok z limonki, i czosnek.
Dodać ubitego kurczaka i natrzeć marynatą na mięsie. Odstawić kurczaka na bok, podczas gdy sos.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sucha Przyprawa Rub
Mięso
SOS
1
W małej misce, ubić razem kolendrę, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, papryka, cayenne, i startego imbiru. W ciężkim, szerokim garnku 4-quart lub patelni sauté na umiarkowanie wysokim ogniu, roztopić masło.
Dodaj cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jasnobrązowy i karmelizowane, o 5 protokół. (Zauważ, że ponieważ są one smażone tak szybko na umiarkowanie wysokim ogniu, cebula nie będzie karmelizować równomiernie.) Zmniejszyć ciepło do umiarkowanego, a następnie wymieszać mieszankę przypraw i imbiru.
Składniki, których będziesz potrzebować
Imbir
Cebula
3
Dodać przecier pomidorowy, wodę, śmietanę i sól i doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień, aby delikatnie gotować sos, odkryte, aż lekko zgęstnieje, o 10 protokół. DO AHEAD: sos można przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić, w hermetycznym pojemniku, do 3 dni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Krem Ciężki
Pomidor
SOS
Woda
Sól
1
Rozgrzać ciężki 11-do 12-calowy patelni lub patelni na umiarkowanie wysokim ogniu, aż bardzo gorąco i dodać 1/2 łyżka oleju z orzeszków ziemnych. Praca w dwóch partiach, gotować piersi kurczaka, obracając je kilka razy i obniżenie ciepła, jeśli kurczak chars zbyt szybko, aż po prostu gotowane przez i rumiane dobrze po obu stronach, 6 do 8 minut w sumie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z Kurczaka
Olej Arachidowy
Cały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
2
Przenieść kurczaka jako gotowane do deski do krojenia. Wytrzyj patelnię lub patelnię czystą ręcznikiem papierowym i ugotuj pozostałego kurczaka, dodając pozostały 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych między partiami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Olej Arachidowy
Cały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do Krojenia
Ręczniki Papierowe
Patelnia
3
Gdy cały kurczak jest ugotowany, pokrój go na kawałki 1 1/2 cala.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
4
Dodać kurczaka do gotującego się sosu i nadal delikatnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
SOS
5
Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać z czarnym pieprzem i posiekaną kolendrą i doprawić solą. Czy z wyprzedzeniem: Kurczak tikka masala można przygotować z wyprzedzeniem, schłodzić, odsłonić i schłodzić, przykryć, do 3 dni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz Czarny
Kolendra
Cały Kurczak
Sól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
1
Przełożyć kurczaka do naczynia i udekorować dodatkowymi gałązkami kolendry.
Składniki, których będziesz potrzebować
Kolendra
Cały Kurczak
2
Podawać z naan i / lub w razie potrzeby z ryżem Basmati.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ryż Basmati
Naan
1
* Jeśli wolisz zrobić sos ze świeżymi pomidorami, posiekaj 1 funt świeżych pomidorów i przecier je, w tym skórki i nasiona, w blenderze z 1 łyżką pasty pomidorowej i 3/4 łyżeczki cukru. Podczas korzystania ze świeżych pomidorów pomiń 3/4 szklanki wody z przepisu. * Jeśli masz naprawdę mało czasu, zastąp mięso z kurczaka z rożna.
Polecane wino: Gruener Veltliner, Riesling, Sparkling Rose
Indian w menu? Spróbuj sparować z Gruener Veltliner, Riesling i Sparkling rosé. Najlepsze wino do indyjskich potraw będzie w zależności od dania, oczywiście, ale te typy mogą być podawane schłodzone i mają trochę słodyczy, aby uzupełnić pikanterię i złożone smaki szerokiej gamy tradycyjnych potraw. Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 litr) z 4.6 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 14 dolarów za butelkę.