Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala
Need a danie główne bezglutenowe? Kurczak tikka Masala może być znakomity przepis, aby spróbować. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 43g białka, 35 g tłuszczu, oraz w sumie 697 kalorii. 445 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz masło, pieprz, przecier pomidorowy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać ryż basmati można śledzić to danie główne z Budyń ryżowy Basmati z prażonym kokosem jako deser. Wiele osób naprawdę lubi to indyjskie danie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 91%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Kurczak tikka masala, jak zrobić kurczaka tikka masala, paneer Tikka masala (sanjeev kapoor), jak zrobić paneer Tikka masala, oraz Kurczak Tikka Masala.

Instrukcje

1
Użyj widelca, aby nakłuć piersi kurczaka po obu stronach. Ułóż piersi kurczaka na dużym arkuszu folii, rozstaw je od siebie, a następnie przykryj drugim dużym arkuszem folii. Za pomocą gładkiej stronie młotka do mięsa lub wałka do ciasta, pokonać kurczaka, aż piersi są nawet 1/2-do 3/4-cala grubości.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z KurczakaPierś Z Kurczaka
MięsoMięso
Rozdrobnione Sery Mieszane, Takie Jak Sery Do TacosRozdrobnione Sery Mieszane, Takie Jak Sery Do Tacos
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia FoliowaFolia Foliowa
Meat TenderizerMeat Tenderizer
Wałek Do CiastaWałek Do Ciasta
2
W małej misce, ubij razem jogurt, 1 łyżka oleju arachidowego, sok z limonki, i czosnek.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sok Z LimonkiSok Z Limonki
Olej ArachidowyOlej Arachidowy
CzosnekCzosnek
JogurtJogurt
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)
3
Dodać ubitego kurczaka i natrzeć marynatą na mięsie. Odstawić kurczaka na bok, podczas gdy sos.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
MięsoMięso
SOSSOS
1
W małej misce, ubić razem kolendrę, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, papryka, cayenne, i startego imbiru. W ciężkim, szerokim garnku 4-quart lub patelni sauté na umiarkowanie wysokim ogniu, roztopić masło.
Składniki, których będziesz potrzebować
KolendraKolendra
KardamonKardamon
Mielony Pieprz CayenneMielony Pieprz Cayenne
PaprykaPapryka
MasłoMasło
ImbirImbir
Gałka MuszkatołowaGałka Muszkatołowa
KminekKminek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)
PatelniaPatelnia
GarnekGarnek
2
Dodaj cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jasnobrązowy i karmelizowane, o 5 protokół. (Zauważ, że ponieważ są one smażone tak szybko na umiarkowanie wysokim ogniu, cebula nie będzie karmelizować równomiernie.) Zmniejszyć ciepło do umiarkowanego, a następnie wymieszać mieszankę przypraw i imbiru.
Składniki, których będziesz potrzebować
ImbirImbir
CebulaCebula
3
Dodać przecier pomidorowy, wodę, śmietanę i sól i doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień, aby delikatnie gotować sos, odkryte, aż lekko zgęstnieje, o 10 protokół. DO AHEAD: sos można przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić, w hermetycznym pojemniku, do 3 dni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Krem CiężkiKrem Ciężki
PomidorPomidor
SOSSOS
WodaWoda
SólSól
1
Rozgrzać ciężki 11-do 12-calowy patelni lub patelni na umiarkowanie wysokim ogniu, aż bardzo gorąco i dodać 1/2 łyżka oleju z orzeszków ziemnych. Praca w dwóch partiach, gotować piersi kurczaka, obracając je kilka razy i obniżenie ciepła, jeśli kurczak chars zbyt szybko, aż po prostu gotowane przez i rumiane dobrze po obu stronach, 6 do 8 minut w sumie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z KurczakaPierś Z Kurczaka
Olej ArachidowyOlej Arachidowy
Cały KurczakCały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
2
Przenieść kurczaka jako gotowane do deski do krojenia. Wytrzyj patelnię lub patelnię czystą ręcznikiem papierowym i ugotuj pozostałego kurczaka, dodając pozostały 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych między partiami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Olej ArachidowyOlej Arachidowy
Cały KurczakCały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do KrojeniaDeska Do Krojenia
Ręczniki PapieroweRęczniki Papierowe
PatelniaPatelnia
3
Gdy cały kurczak jest ugotowany, pokrój go na kawałki 1 1/2 cala.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały KurczakCały Kurczak
4
Dodać kurczaka do gotującego się sosu i nadal delikatnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały KurczakCały Kurczak
SOSSOS
5
Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać z czarnym pieprzem i posiekaną kolendrą i doprawić solą. Czy z wyprzedzeniem: Kurczak tikka masala można przygotować z wyprzedzeniem, schłodzić, odsłonić i schłodzić, przykryć, do 3 dni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
KolendraKolendra
Cały KurczakCały Kurczak
SólSól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
1
Przełożyć kurczaka do naczynia i udekorować dodatkowymi gałązkami kolendry.
Składniki, których będziesz potrzebować
KolendraKolendra
Cały KurczakCały Kurczak
2
Podawać z naan i / lub w razie potrzeby z ryżem Basmati.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ryż BasmatiRyż Basmati
NaanNaan
1
* Jeśli wolisz zrobić sos ze świeżymi pomidorami, posiekaj 1 funt świeżych pomidorów i przecier je, w tym skórki i nasiona, w blenderze z 1 łyżką pasty pomidorowej i 3/4 łyżeczki cukru. Podczas korzystania ze świeżych pomidorów pomiń 3/4 szklanki wody z przepisu. * Jeśli masz naprawdę mało czasu, zastąp mięso z kurczaka z rożna.
Składniki, których będziesz potrzebować
Kurczak RotisserieKurczak Rotisserie
Pasta PomidorowaPasta Pomidorowa
PomidorPomidor
SOSSOS
NasionaNasiona
CukierCukier
WodaWoda
MięsoMięso
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji

Składniki

4Rabarbar, posiekany, świeży lub mrożonyNaan (Indyjski chleb płaski) i / lub gotowany ryż BasmatiNaan (Indyjski chleb płaski) i / lub gotowany ryż Basmati1(może być lub przeglądać)kiełbasa wieprzowa bez osłonkikiełbasa wieprzowa bez osłonki1(może być lub przeglądać)cayennecayenne1186 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkiposiekana świeża kolendra plus dodatkowe gałązki do dekoracjiposiekana świeża kolendra plus dodatkowe gałązki do dekoracji1pokroić na ½-calowe kawałki (używam cienkiego kotleta schabowego lub skrawków wieprzowych)starty obrany świeży imbir (od 1 cala sztuki)starty obrany świeży imbir (od 1 cala sztuki)1goździki Dużeczosnek mielonyczosnek mielony1(może być lub przeglądać)kardamon mielonykardamon mielony1pokroić na ½-calowe kawałki (używam cienkiego kotleta schabowego lub skrawków wieprzowych)kolendra mielonakolendra mielona2(może być lub przeglądać)kminek mielonykminek mielony1(może być lub przeglądać)gałka muszkatołowa mielonagałka muszkatołowa mielona1186 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkiśmietana lub pół na półśmietana lub pół na pół1(może być lub przeglądać)Rude ziemniaki, około 6 uncji każdyRude ziemniaki, około 6 uncji każdy2(może być lub przeglądać)świeży sok z limonki lub cytrynyświeży sok z limonki lub cytryny2(może być lub przeglądać)Do posypania sałata rzymska, pokrojony pomidor i pokrojona w plasterki czerwona cebulaDo posypania sałata rzymska, pokrojony pomidor i pokrojona w plasterki czerwona cebula2(zima)1 mała czerwona lub zielona papryczka jalapeno1 mała czerwona lub zielona papryczka jalapeno596 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkizwykły, pełnotłusty jogurt po greckuzwykły, pełnotłusty jogurt po grecku680Orzechy dowolne (posiekane)piersi z kurczaka bez kości, bez skóry (łącznie od 3 do 4 połówek piersi)piersi z kurczaka bez kości, bez skóry (łącznie od 3 do 4 połówek piersi)3556 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkiprzecier pomidorowy w puszkach (Zobacz notatki kucharza dla alternatywy ze świeżymi pomidorami)przecier pomidorowy w puszkach (Zobacz notatki kucharza dla alternatywy ze świeżymi pomidorami)4(zima)(1/2 patyczka) masło niesolone(1/2 patyczka) masło niesolone1776 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżeczka wędzonej soli hikorowej1 łyżeczka wędzonej soli hikorowej1Dużecebula biała, drobno posiekanacebula biała, drobno posiekana

Polecane wino: Gruener Veltliner, Riesling, Sparkling Rose

Indian w menu? Spróbuj sparować z Gruener Veltliner, Riesling i Sparkling rosé. Najlepsze wino do indyjskich potraw będzie w zależności od dania, oczywiście, ale te typy mogą być podawane schłodzone i mają trochę słodyczy, aby uzupełnić pikanterię i złożone smaki szerokiej gamy tradycyjnych potraw. Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 litr) z 4.6 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 14 dolarów za butelkę.
Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 Litr)
Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 Litr)
100% Certyfikowany Ekologiczny Gruner Veltliner. To wino jest ziołowe, świeże i pikantne z nutami białego pieprzu, jabłka i cytrusów na podniebieniu.
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje4
Ocena Zdrowia25
Magazyn