Klasyczny pieczony indyk i sos
Klasyczny pieczony indyk i sos może być dobrym przepisem, aby rozwinąć pole przepis dania głównego. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 655 kalorii, 85g białka, oraz 31 g tłuszczu każdy. Na 1,61 zł za porcję, ten przepis okładki 33% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka selera, cebuli, masła i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. 1 osoba uznała ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 67%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Pieczony indyk z klasycznym sosem z patelni, Klasyczny pieczony indyk z sosem Podrobowym, oraz Klasyczny pieczony sos z indyka i podrobów.
Instrukcje
Wyjąć podroby i szyję z indyka; umieścić w dużym rondlu, dodając liść laurowy, 1 żeberko selera i połowę cebuli.
Dodać 6 szklanek wody. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, odkryte, 1 godzinę.
Wlać przez sitko. (Należy podać 3 filiżanki; w razie potrzeby dodać wodę, aby zmierzyć 3 filiżanki.) Odstawić.
Spłucz indyka zimną wodą.
Posypać jamę ciała solą i pieprzem; umieścić pozostałe żebro selera i cebulę wewnątrz jamy. Szczelne zagłębienie; końce nóg związać z ciężkim sznurkiem. Tuck końcówki skrzydeł pod ptakiem.
Indyka ułożyć na lekko nasmarowanej patelni, pierś do góry. Natrzeć indyka na całej powierzchni 2 łyżkami zmiękczonego masła, posypać 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Podsmażyć w temperaturze 325 do temperatury 180 w udo (około 3 godzin), po 1 i 2 godzinach polać pozostałym zmiękczonym masłem; indyka obrócić w połowie pieczenia. Baste często podczas ostatnich 45 minut gotowania.
Dodaj 1 szklankę zastrzeżonego bulionu z indyka do patelni podczas ostatniego pół godziny pieczenia. Jeśli Indyk zacznie za bardzo brązowieć, przykryj luźno folią aluminiową.
Pozostaw indyka na patelni 5 minut; ostrożnie wyjmij na talerz do serwowania lub deskę do rzeźbienia. Przykryj folią i pozostaw do 45 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. W razie potrzeby odtłuścić nadmiar tłuszczu z kapiących patelni. Pracując na średnim ogniu na płycie kuchennej, mąkę ubić na patelni, aż będzie gładka.
Ubijając stale, stopniowo dodawać pozostałe 2 szklanki bulionu z indyka; dusić od 5 do 10 minut lub aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Dekoruj indyka, w razie potrzeby.