Ciasto pomarańczowo-daktylowe
Jeśli masz około 1 godziny i 50 minut do spędzenia w kuchni, Orange Date Cake może być niesamowitym przepisem lakto-owo-wegetariańskim do wypróbowania. Jedna porcja zawiera 299 kalorii , 6 g białka i 16 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 20 osób i kosztuje 51 centów za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pod ręką jajka, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i kilka innych składników, możesz go zrobić. Sprawdza się dobrze jako deser. Jest dostarczany przez Taste of Home. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 31% , co jest raczej złym wynikiem. Orange Zest Maple Date Bars , Chocolate-Date Cake with Chocolate Sticky Toffee Glaze oraz Cherry, Date & Nut Muffins są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i sól; połącz 1 szklankę z daktylami i orzechami włoskimi. Odstaw obie mieszanki.
W dużej misce ubij tłuszcz i cukier, aż masa będzie lekka i puszysta.
Dodawaj jajka jedno po drugim, dobrze ubijając po dodaniu każdego.
Dodaj skórkę pomarańczową.
Dodaj odłożoną mąkę i mieszanki daktyli. Wymieszaj z maślanką, aż się połączą.
Nałóż łyżką do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia o średnicy 10 cali.
Piec w temperaturze 300°C przez 1-1/2 do 1-3/4 godziny lub do momentu, aż wykałaczka włożona blisko środka ciasta będzie czysta.
Aby przygotować syrop, w małym rondelku podgrzej sok pomarańczowy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Odstawić na 30 minut. Ostudzić ciasto w foremce przez 10 minut przed wyjęciem na kratkę. Ostudzić jeszcze przez 10 minut przed polaniem ciasta syropem.