Chilijski Chleb Świąteczny
Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 281 kalorii, 9g białka, oraz 4G tłuszczu na porcję. Na 77 centów za porcję, ten przepis okładki 8% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 8. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Boże Narodzenie będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Udaj się do sklepu i odbierz sól, brandy, cukier i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 27%. Ten wynik nie jest taki super. Podobne przepisy to Panettone świąteczny chleb do Maszyny do chleba, Chleb Świąteczny, oraz Julekake-Świąteczny Chleb.
Instrukcje
W szklanej miarce 2-szklankowej wymieszaj 1/2 szklanki ciepłej wody (105 ° F do 46°) i cukru.
Posypać drożdże i wymieszać, a następnie odstawić do spienienia, o 5 protokół. Wymieszać z mąką, przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej, aż gąbka wzrośnie do góry miarki, 20 do 30 minut. Odkryć i wymieszać mieszaninę w dół.
W misce miksera elektrycznego wyposażonego w mocowanie wiosła, ubić masło i cukier, aż puszyste, o 5 protokół.
Dodać sól i skórkę i ubić do połączenia.
Dodaj 3 jajka, 1 na raz, dobrze bijąc po każdym dodaniu.
Dodaj gąbkę i ubijaj do połączenia.
Dodać 2 szklanki mąki i wymieszać z małą prędkością, aż do połączenia.
Dodaj pozostałą 1 szklankę mąki, Pozostałe 1 jajko, brandy i wanilię i wymieszaj z małą prędkością, aż będzie gładka.
Zwiększ prędkość do średniej i ubijaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, około 5 minut.
Dodaj wiśnie, ciemne i złote rodzynki i kandyzowane owoce i wymieszaj z małą prędkością, aż do włączenia.
Lekko masło czyste, duża miska. Obróć ciasto na powierzchnię roboczą i uformuj w kulkę.
Ciasto przełożyć do miski i obrócić, aby pokryć olejem. Przykryj miskę szczelnie folią z tworzywa sztucznego i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym, wolnym od przeciągów obszarze, aż podwoi się objętość, około 1 godziny.
Linia o średnicy 8 cali (u góry) doniczka z folią i lekko nasmarowaną folią. (Alternatywnie, lekko nasmarować 9-calowy Kształt sprężyny z 3-calowymi bokami.) Obrócić ciasto na powierzchnię roboczą i zagnieść 1 minutę, a następnie przenieść do garnka lub patelni. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym, wolnym od przeciągów obszarze, aż podwoi się objętość, około 1 godziny.
Ułóż stojak w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej do 191°.
Wyjmij folię z ciasta na patelni i przenieś patelnię do piekarnika.
Piec 20 minut, następnie ułóż arkusz folii luźno na bochenku. Kontynuuj pieczenie, aż chleb będzie ładnie dmuchany i złocisto-brązowy, o 25 do 30 minut więcej. Schłodzić w patelni na stojaku 10 minut, a następnie odkroić i ostudzić całkowicie przed krojeniem i jedzeniem.
* Rozpuszczenie drożdży w wodzie o odpowiedniej temperaturze jest kluczowe: woda, która nie jest wystarczająco gorąca, spowoduje zbyt powolny wzrost; woda, która jest zbyt gorąca, zabije drożdże, a ciasto w ogóle nie wzrośnie. Użyj termometru do natychmiastowego odczytu, aby sprawdzić temperaturę wody: aby uzyskać dokładny odczyt, zacznij od większej ilości wody niż potrzebujesz,a następnie wylej dodatkową.* Pamiętaj, aby używać aktywnych suchych drożdży, a nie natychmiastowych.* Zanim zaczniesz, upewnij się, że masło i jajka mają temperaturę pokojową. Aby ogrzać jajka, umieść je w małej misce, a następnie dodaj kilka zmian gorącej wody do przykrycia.* Mikser Stojący jest najlepszy do tego chleba, który jest zbyt miękki, aby wyrabiać ręcznie i wyczerpujący, aby wyrabiać mieszając. Użyj uchwytu wiosła, aby uzyskać najlepsze rezultaty.* Sztuczka piekarza: Użyj pustej owijki z masłem, aby nasmarować miskę do wyrośnięcia.* Pozwalając na wyrośnięcie ciasta, poszukaj ciepłej, wolnej od przeciągów powierzchni kuchni. Jeśli Twoja kuchnia jest nieco zimna, włącz piekarnik do najniższego ustawienia i ustaw ciasto na płycie kuchennej (ale nie zbyt blisko otworów wentylacyjnych piekarnika).