Baklava kokosowo-pistacjowa
Need a deser wegetariański? Kokosowo-pistacjowa Baklava może być niesamowitym przepisem do wypróbowania. Na 50 centów za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 2G białka, 18g tłuszczu, oraz w sumie 269 kalorii. Ten przepis służy 24. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Mieszanka soku z limonki, kokosa, pistacji i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Ten przepis jest typowy dla kuchni middl eastern. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 13%. Ten wynik jest raczej zły. Podobne przepisy to Pistacjowa Baklava, Dzień 12: Pistacjowa Baklawa, oraz Baklava orzechowo-pistacjowa.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177°. masło 13-by-9-by-2-calowa patelnia do pieczenia.
Rozłóż arkusze ciasta filo, ułóż stos na powierzchni roboczej i przykryj papierem woskowym, a następnie wilgotnym ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschło.
Usuń 2 kawałki filo, umieść je na patelni i posmaruj 1 łyżką masła. Kontynuuj w ten sam sposób z phyllo i masłem, aż użyjesz 24 arkuszy phyllo.
Aby nadzienie: wymieszać Kokosowe, pistacje, cukier, wodę, wodę z kwiatu pomarańczy i sól w średniej misce.
Połowę nadzienia równomiernie posypać filo na patelni.
Umieść 2 arkusze filo na patelni i posmaruj je 1 łyżką masła. Kontynuuj w ten sam sposób, aż użyjesz 12 arkuszy phyllo.
Pozostałe nadzienie rozprowadzić na wierzchu.
Warstwę i masło pozostałą filo w ten sam sposób.
Wierzchnią warstwę ciasta obficie posmarować masłem, a pozostałe masło wylać na wierzch. Ostrym nożem pokrój baklawę wzdłuż na 4 paski, a następnie w poprzek na 6 pasków, uważając, aby nie docisnąć filo.
Piec przez 30 minut. Obniżyć temperaturę piekarnika do 149° i piec przez 1 godzinę i 10 do 15 minut, aż złoty kolor będzie brązowy.
Aby zrobić syrop: doprowadzić cukier, wodę i sól do wrzenia w średnim rondlu na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, lub aż lekko zgęstnieje.
Wyjmij rondel z ognia i wymieszaj z wodą z kwiatu pomarańczy i sokiem z limonki.
Przenieść baklavę do stojaka z drutu i ostudzić przez 10 minut.
Posypać posiekanymi pistacjami i równomiernie polać syropem.
Ostudzić całkowicie na stojaku. (Baklava może być przechowywana w temperaturze pokojowej, szczelnie przykryta, do 2 dni.)
Pokroić na kawałki ostrym nożem i podawać.
Z soczystych deserów kokosowych Lori Longbotham. Copyright © 2009 by Lori Longbotham; photographs copyright © 2009 by Lucy Schaeffer. Wydany przez Chronicle Books LLC.