Wołowina Yakitori
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu japońskich przepisów, więc spróbuj wołowiny Yakitori. Ten przepis służy 12 i kosztuje 69 centów za porcję. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis ma 73 kalorie, 7G białka, oraz 3G tłuszczu na porcję. Przynosi ci to Epikurious. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Udaj się do sklepu i odebrać sos sojowy, imbir, czosnek, i kilka innych rzeczy, aby go dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 32%, co nie jest takie niesamowite. Podobne przepisy to Wołowina Yakitori, Polędwica Wołowa Yakitori, oraz Grill w stylu japońskim: kurczak Yakitori, Wołowina z imbirem i soją, 5 przypraw i sezam smażony Ahi.
Instrukcje
Aby zrobić marynatę, połącz mirin, sos sojowy, rosół z kurczaka, imbir i czosnek w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę.
Zalać marynatą do płytkiego naczynia wystarczająco dużego, aby pomieścić mięso i odstawić do ostygnięcia.
Pokrój wołowinę na 24 (1–calowe) kwadraty o grubości około 1/2 cala.
Dodać wołowinę do ostudzonej marynaty, wymieszać równomiernie płaszcz, i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój pokrojoną zieloną cebulę na trzy części. Namoczyć 12 (od 4 do 6 cali) bambusowych szaszłyków w wodzie przez co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzej grill na świeżym powietrzu.
2 kawałki wołowiny i zielonej cebuli, na przemian, na jednym końcu każdego szaszłyku. Grilluj szaszłyki, aż mięso będzie ładnie rumiane i trochę różowe w środku, około 2 minut na stronę.
Przełożyć szaszłyki na talerz lub mały talerz i posypać sezamem. Ustaw talerz na tacy rozgrzewającej, aby utrzymać ciepło, jeśli chcesz.
Marynować wołowinę do 8 godzin, w lodówce. Najlepiej szaszłykować mięso i grillować tuż przed podaniem.