Tuńczyk z cytrusowym sosem Ponzu
Tuńczyk z sosem cytrusowym Ponzu to przepis bezglutenowy, bezmleczny i pescatarian na 4 porcje. To danie główne ma 294 kalorie, 40 g białka i 12 g tłuszczu na porcję. Za 6,02 USD za porcję ten przepis pokrywa 31% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pod ręką sos sojowy, sok z cytryny, olej rzepakowy i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 20 minut. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 77% wyniku, co jest dobrym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Tilapia w pięciu smakach z sosem cytrusowym ponzu, smażony tuńczyk z sosem cytrusowym i tuńczyk Rob's Point Loma Ponzu.
Instrukcje
Połącz proszek pięciu przypraw, sól i cayenne; posypać stekami z tuńczyka. Na dużej patelni smaż tuńczyka na oleju na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aby był średnio wysmażony lub do momentu, gdy środek będzie lekko różowy; wyjąć i trzymać w cieple.
Połącz sok pomarańczowy, cebulę, sok z cytryny, sos sojowy, ocet, brązowy cukier i imbir; wlać na patelnię. Gotuj przez 1-2 minuty lub do momentu, aż lekko zgęstnieje.
Polecane wino: Pinot Noir, Merlot, Wino Różane
Tuńczyk świetnie komponuje się z Pinot Noir, Merlot i winem różowym. Chociaż ryby często łączy się z białym winem, bardziej mięsiste ryby, takie jak tuńczyk, doskonale pasują do czerwonego wina. Różowe również będzie dobrze pasować, zwłaszcza jeśli tunan jest przygotowany ze składników lepiej pasujących do białego wina. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Raptor Ridge Shea Vineyard Pinot Noir. Ma 4,4 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 46 dolarów.
Winnica Shea Raptor Ridge Pinot Noir
Muskularne wino z delikatną stroną, ten rocznik Shea przedstawia się aromatami czarnej wiśni, ciemnej śliwki, sarsaparilli, nutą mandarynki i kuszącą mięsistością. Jedwabistość przodu prowadzi do łyku ciemnej wiśni, żurawiny i przypraw. Podwyższone kwasy i mocne taniny zapewniają trwałość i przyciągający uwagę dodatek do Twojej piwnicy. Podawać z: Wędzoną w herbacie piersią z kaczki z wiśniową soją i imbirem marynowaną potrójnie pieczoną szynką z glazurą żurawinową.