Rolada z gorzkiej czekolady i żurawiny
Rolada z gorzkiej czekolady i żurawiny zajmuje ok. 1 godzina i 10 minut od początku do końca. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 561 kalorii, 9g białka, oraz 40 g tłuszczu każdy. Na 1,37 zł za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 135 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Udaj się do sklepu i odebrać cukier puder, masło, czekolada, i kilka innych rzeczy, aby go dzisiaj. Ten przepis jest typowy dla kuchni europejskiej. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Ogólnie ten przepis zarabia raczej kiepski wynik spoonacular 32%. Spróbuj Ciasteczka Żurawinowe Z Gorzkiej Czekolady, Ciasteczka Żurawinowe Z Gorzkiej Czekolady, oraz Herbatniki Z Gorzkiej Czekolady Żurawinowej dla podobnych receptur.
Instrukcje
Piekarnik do 190C / wentylator 170C / Gaz
30cm x 40cm). podstawę i boki wyłożyć pergaminem do pieczenia. Pergamin lekko posmarować, obsypać mąką i usunąć nadmiar.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski i wymieszać w zmielonych migdałach.
Umieść jajka i cukier w dużej misce i ubijaj, używając elektrycznego miksera ręcznego lub blatowego, przez 5-10 minut, aż bledną, gęstą i potrojoną objętość. Mieszanka powinna pozostawić ślad po wyciągnięciu bijaków.
Złożyć suche składniki do mieszaniny jaj za pomocą dużej metalowej łyżki.
Wlać do przygotowanej puszki, a następnie przechylić puszkę z boku na bok, aż pokryje się równą warstwą ciasta i rogi zostaną wypełnione.
Piec na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut lub do twardego w dotyku. W międzyczasie ułożyć arkusz pergaminu do pieczenia na powierzchni roboczej i posypać cukrem.
Pozostaw gąbkę do ostygnięcia przez 1 min, a następnie odwróć ją na papier z cukrem. Oderwij papier podkładowy i, krótką stroną skierowaną do ciebie, zwiń gąbkę od siebie, tak aby słodki pergamin był zwinięty wewnątrz rolady. Pomoże to wypełnić i zwinąć go później. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Aby zrobić nadzienie, ubić mascarpone skórką pomarańczową. Rozwiń gąbkę, wyrzuć papier wewnętrzny i równomiernie rozprowadź mascarpone, pozostawiając obramowanie o szerokości palca wokół krawędzi. Przykryć sosem żurawinowym. Używając zewnętrznego papieru do pieczenia, aby pomóc, rozwałkuj gąbkę tak mocno, jak to możliwe.
Przełożyć na półmisek, przykryć luźno i schłodzić podczas przygotowywania lukru.
Na lukier, roztopić czekoladę w żaroodpornej misce na patelni tylko gotującej się wody, lub kuchenka mikrofalowa na wysokim 2 min, mieszając w połowie. Odstawić na około 10 minut, aż ostygnie, ale nadal miękkie.
W międzyczasie ubij masło i cukier puder razem, aż blady i gładki.
Wlać czekoladę i dokładnie wymieszać, aby połączyć. Odstawić na 20 minut, aby lekko ujędrnić przed użyciem noża do palety, aby pokryć roladę lukrem. Zaznacz widelcem, aby utworzyć efekt dziennika. Aby udekorować, ułóż żurawinę i liście laurowe wzdłuż długości kłody. Przed podaniem posmaruj odrobiną cukru pudru.
Pokroić w plastry, usuwając żurawinę i liście laurowe, aby służyć. Roladę można przygotować na jeden dzień wcześniej. Wyjmij go z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, aby nadzienie i lukier zmiękły.