Pieczony łosoś z miodowym sosem wrzosowym
Pieczony łosoś z wrzosowym sosem miodowym może być tylko bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie przepis, którego szukałeś. To danie główne ma 329 kalorii, 18g białka, oraz 23G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8 i kosztuje $2.4 za porcję. 14 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Jeśli masz pod ręką oliwę z oliwek, krewetki, pomarańcze i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 35 minut. Z łyżeczką wynik 66%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Łosoś smażony w miodzie z sosem limonkowym z rumianym masłem-najlepszy łosoś jaki jadłem, Łosoś zapiekany w sosie miodowo-balsamicznym, oraz Łosoś pieczony na patelni z miodowym sosem Wasabi.
Instrukcje
Dzień wcześniej rozgrzać oliwę na nieprzywierającej patelni, a następnie gotować łososia, obranego ze skóry, przez 12-15 minut, obracając w połowie. Powinno być gotowane przez całą drogę i nieprzezroczyste w środku.
Tymczasem zrób opatrunek. Do blendera włożyć oliwę z oliwek, musztardę, miód, majonez i ocet z odrobiną soli i pieprzu.
Pomarańcze obieramy i segregujemy, a następnie usuwamy z nich pestki (układamy na talerzu, aby wyłowić wszystkie soki). Przykryć pomarańcze i przechowywać w chłodnym miejscu. Wymieszaj sok pomarańczowy z dressingiem i przechowuj go w przykręcanym słoiku. Cebulę pokroić w plasterki, włożyć do plastikowej torebki i przechowywać w lodówce.
Łososia pokroić na duże kawałki za pomocą dwóch widelców, aby rozłożyć mięso, a następnie łyżkę ponad połowę dressingu. Kryj się i wyluzuj.
Gotową do podania potrząśnij dressingiem, włóż pokrojoną w plasterki cebulę, krewetki i segmenty pomarańczy do dużej miski i zalej pozostałym dressingiem.
Dodać liście sałatki i lekko wymieszać. Za pomocą rąk delikatnie unieść mieszankę na duży talerz i rozsypać na płatkach łososia. Doprawić grubo zmielonym czarnym pieprzem i podawać natychmiast.
Polecane wino: Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
Łosoś świetnie komponuje się z Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Aby zdecydować się na biały lub czerwony, należy wziąć pod uwagę przyprawy i sosy. Chardonnay jest świetnym przyjacielem maślanych, kremowych potraw, a sauvignon blanc może uzupełniać Dania ziołowe lub cytrusowe. Lekka czerwień o niskiej zawartości taniny, taka jak pinot noir, świetnie komponuje się z pieczonym lub grillowanym łososiem. Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Couttures Chardonnay z 4.2 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 30 dolarów za butelkę.
![Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Coutures Chardonnay]()
Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Coutures Chardonnay
Chardonnay Les Grandes Couttures pochodzi z trzech działek graniczących z Meursault z winoroślą w wieku od 15 do 51 lat. Gleby są głównie argile (gliny), przynosząc wagi i tekstury do tego Bourgogne Blanc.Rocznik 2015 pokazuje aromaty dojrzałego melona, orzecha laskowego i kremu cytrynowego, i wydają się być szersze i bardziej teksturalne niż wina z sąsiednich wiosek. Starzejące się małe beczki z francuskiego dębu nadają nutom tostów i wanilii.Biały burgund, ze swoim bogactwem, teksturą i smakami tostów dobrze pasuje do lekkich ryb i skorupiaków i może zrównoważyć sosy na bazie śmietany. Chardonnay w wieku dębowym z cieplejszych klimatów nadaje się dobrze do grillowanych ryb, skrobii, masła i prażonych orzechów.