obie strony z solą i pieprzem. Praca
w partiach, dodać kurczaka do garnka; sauté
aż lekko zbrązowieje, dodając więcej oleju przez
łyżki stołowe w razie potrzeby, około 3 minut
Przełożyć kurczaka do dużej miski.
Powrót kurczaka i wszelkie soki do garnka.
Dodać bulion i sok pomarańczowy; doprowadzić tylko do
gotować. Zmniejszyć ciepło do średnio-niskich; pokrycie
i dusić, aż kurczak będzie miękki i tylko
gotowane przez, o 25 protokół.
Tymczasem podgrzać 2 łyżki oleju w
ciężki duży rondel na średniej wysokości
Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor
brązowy, około 18 minut. Zmniejszyć ciepło do
Dodać migdały, czosnek, kminek i
kolendra. Sautéuntil orzechy i czosnek begin
do koloru, około 2 minut.
do momentu zmięknięcia, około 2 minut.
Za pomocą szczypiec, przenieść kurczaka do dużych
Wlać płyn do gotowania kurczaka do
rondel z mieszanką cebuli (garnek rezerwy).
Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i oregano do
rondel. Przykryć i dusić do chiles
są bardzo miękkie, mieszając od czasu do czasu, około 30
Zdjąć z ognia; dodać czekoladę.
Odstawić, aż czekolada rozpuści się i sos
mieszanina chłodzi się lekko, około 15 minut.
Praca w małych partiach, transfer
mieszanka sosu do blendera i puree do
gładkie; powrót do zarezerwowanej puli. Sezon
sos do smaku z solą i pieprzem.
Grubo pokroić kurczaka i wrócić do
sos; wymieszać do okrycia. DO AHEAD: może być
wykonane 3 dni wcześniej. Chill until cold,
następnie przykryć i schłodzić. Rewarm
na małym ogniu przed podaniem.
Przenieść pieprzyk kurczaka do miski.
Podawać z ciepłymi tortillami.
* Dostępne w wielu supermarketach i w
specjalistyczne sklepy spożywcze i rynki łacińskie.
** Ciemna, słodka, ziarnista czekolada
dyski o smaku cynamonu; dostępne w
Rynki łacińskie i od mexgrocer.com.
Latin markets and from mexgrocer.com.