Herb Spätzle z plamką i groszkiem
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj zioła Spätzle z drobinką i groszkiem. Ten przepis służy 4 i kosztuje $1.16 za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 13g białka, 20 g tłuszczu, oraz w sumie 442 kalorie. Ten przepis jest lubiany przez 24 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Udaj się do sklepu i odbierz masło, tymianek, plamkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 59%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Groszek nadziewany ziołami i serem, Śmietankowo-ziołowa Sałatka ziemniaczana z groszkiem, oraz Orecchiette z groszkiem, krewetkami i maślanką-sos ziołowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
W misce wymieszać mąki, sól, zioła i pieprz. Jajka ubić lekko z 1/3 szklanki mleka i dodać do suchych składników. Za pomocą widelca szybko i delikatnie połącz mokre i suche składniki. Jeśli ciasto jest bardzo grube i trudne do pracy razem, dodać więcej mleka, aż do ½ szklanki w sumie. Pozostawić ciasto na około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj duży garnek osolonej wrzącej wody. Zwilżyć drewnianą deskę do krojenia zimną wodą.
Rozłóż część ciasta w długi pasek wzdłuż deski.
Użyj dużej szpatułki offsetowej, aby odciąć małe, cienkie paski ciasta i wrzucić je do osolonej, wrzącej wody.
Pokrój ciasto pod małymi kątami, aby spätzle nie było zbyt długie. Podczas cięcia ciasta, niech małe kawałki spadają do wrzącej wody. Gdy spätzle unosi się, pozwól im gotować w delikatnym wrzeniu przez kolejne 1-2 minuty, aż przestaną mieć surowy smak mąki i przyjemnie jędrną konsystencję.
Wyjąć gotowane spätzle z sitkiem i wstrząsnąć krótko w wodzie z lodem.
Odcedzić ostudzoną spätzle dobrze i rozłożyć na blasze do pieczenia do dalszego wyschnięcia podczas dalszego cięcia i gotowania pozostałego ciasta.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, stopić jedną łyżkę masła i dodać bułkę tartą i pietruszkę. Wrzucić do płaszcza równomiernie i gotować, aż lekko tosty i chrupiące.
Przekładamy bułkę tartą z patelni i odstawiamy.
Dodaj niewielką ilość oleju do gotowania (trochę więcej, jeśli plamka jest bardzo chuda) na patelni. Gotować drobinę lub boczek, aż tłuszcz zostanie wytopiony, a mięso będzie chrupiące.
Dodać groszek i pozostałe 2-3 łyżki masła. Po rozpuszczeniu masła dodać spätzle. Gotować, aż spätzle jest ogrzewany przez i lekko rumiane w niektórych miejscach. Doprawić dodatkową solą, do smaku.
Przekładamy na półmisek i topujemy z masłem bułką tartą.