Gotowanie świeżego kraba
Gotowanie świeżego kraba może być tylko bezglutenowe, bezmleczne, paleolityczne i pierwotne przepis, którego szukałeś. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 141 kalorii, 3G białka, oraz 1g tłuszczu każdy. Na $1.7 za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Najlepiej sprawdza się jako przystawka i odbywa się w ok. 30 minut. 50 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Jeśli masz cebulkę kopru włoskiego, cytrynę, gałązkę bazylii i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Z łyżeczką wynik 60%, to danie jest solidne. Spróbuj Spirited gotowania: Krab i sałatka cytrusowa z Verjus Vinaigrette, Świeże Roladki Krabowe, oraz Ciastka krabowe ze świeżą cytryną dla podobnych receptur.
Instrukcje
Zacznij od przyrządzenia aromatyzowanego wywaru zwanego bulionem dworskim. Z grubsza posiekać pory, marchew, cebulę, kij selera i cebulę kopru włoskiego. Umieść w dużym rondlu lub garnku z czosnkiem i ziołami.
Dodać sól kamienną, pokrojoną cytrynę, ocet winny biały, anyż Gwiaździsty i wino.
Dodaj 3 litry wody, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Schłodzić i przecedzić płyn do dzbanka, odrzucając warzywa.
Powrót płynu do garnka i doprowadzić z powrotem do wrzenia. Dolać do kraba i gotować na wolnym ogniu przez 12 minut na kg, a następnie pozostawić do ostygnięcia w garnku, aż ostygnie.
Aby przygotować kraba, połóż kraba na plecach i odkręć przednie pazury z czarnymi końcówkami. Zawierają one większość białego mięsa.
Połóż kraba na plecach oczami skierowanymi ku tobie i, używając obu rąk, popchnij sześć nóg. Naciśnij dwa kciuki po obu stronach oczu i odepchnij torebkę (czyli centralną część ciała).
Na spodniej stronie widać koło szarych, pierzastych skrzeli zwanych martwymi męskimi palcami. Ważne jest, aby je zdjąć i wyrzucić. Nie należy ich jeść. Następnie, używając ciężkiego noża, przeciąć okrągłą torebkę na cztery. To eksponuje białe mięso, które można wybrać.
Zdejmij kostki z pazurów i wybierz mięso szaszłykiem lub małym, ostrym nożem.
Umieść duże pazury na blacie i przykryj czystym ręcznikiem. Rozwal tył ciężkiego noża lub młotka, aż skorupa pęknie. Jako alternatywna metoda, umieszczenie drewnianej deski na wierzchu kraba, a następnie uderzenie deski dużym młotkiem, również działa dobrze. Obrać pękniętą skorupę, aby wyodrębnić mięso w środku. W środku znajduje się cienka kość ostrza, którą należy wyrzucić ostrożnie, jest ostra. Możesz również wypchnąć mięso za pomocą kciuków i palców, sprawdzając jednocześnie wszelkie zabłąkane kawałki skorupy.
Ściągnij 6 nóg. Wydobywanie mięsa z nóg jest skrzypiące, więc jeśli naprawdę nie potrzebujesz mięsa, zachowaj je na bisque.
Aby sprawdzić, czy w białym krabie nie ma już skorupy, posyp kraba metalową tacą, w której będziesz mógł usłyszeć, czy pozostała skorupa.
Za pomocą łyżeczki zeskrobać brązowe mięso wewnątrz głównej skorupy ciała, zarówno miękkie, jak i twarde.
Umieścić na sitku i przetrzeć do miski za pomocą tylnej drewnianej łyżki.