Zapiekanka z białej kapusty i soczewicy w sosie prowansalskim
Zapiekanka z białej kapusty i soczewicy w sosie prowansalskim to danie główne, które serwuje 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 16G białka, 17g tłuszczu, oraz w sumie 377 kalorii. Na $1.1 za porcję, ten przepis okładki 28% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 33 smakoszy i kucharzy. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Udaj się do sklepu i odbierz zieloną soczewicę, liście z 1 gałązki bazylii, przecier pomidorowy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 20 minut. Z łyżeczką wynik 98%, to danie jest niesamowite. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Zapiekanka Z Ziemniaków Prowansalskich, Zapiekanka Z Sera Koziego Prowansalskiego, oraz Provencal Summer Squash and Potato Gratin.
Instrukcje
Rozgrzać piekarnik do 200C/Gaz 6 / wentylator 180C. soczewicę gotować we wrzącej niesolonej wodzie przez około 20-30 minut, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Cebulę, czosnek i czerwoną paprykę podsmażyć na oliwie do miękkości (około 10 minut).
Dodaj mieloną kolendrę i tymianek i mieszaj przez około 30 sekund. Teraz dodaj pomidory, pomidor czysty i cukier, i doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na wolnym ogniu do gęstego sosu, mieszając od czasu do czasu, przez około 15-20 minut. Sprawdź przyprawy, wyjmij tymianek i wymieszaj z bazylią.
W międzyczasie gotować kapustę we wrzącej osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, aż stanie się miękka.
Odcedzić i uruchomić pod zimnym kranem, a następnie ponownie dokładnie spuścić.
Kapustę i soczewicę wymieszać z sosem pomidorowym i łyżką do płytkiego zapiekanego naczynia.
Bułkę tartą wymieszać z serem i rozsypać w równomiernej warstwie.
Skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Piec przez 20-30 minut, aż skwierczą i połatane apetycznie z brązowym.