Tort czekoladowo-pomarańczowy
Tort z gorzkiej czekolady i pomarańczy zajmuje około 2 godziny i 10 minut od początku do końca. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 6G białka, 45 g tłuszczu, oraz w sumie 677 kalorii. Na 1,15 zł za porcję, dostaniesz deser, który serwuje 10. Ten przepis z BBC Good Food ma 999 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz pomarańczę sewilską, trochę masła, pomarańczową kandyzowaną skórkę i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 44%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Gęsty Słodki Ziemniak Pomarańczowy I Ciemny Przepis Ciasto Czekoladowe, Odważne wyzwanie piekarzy: wanilia Bean & Blood Orange Panna Cotta z pomarańczowym sosem z ziela angielskiego i karmelem z pomarańczy kardamon orzechowy gorzka czekolada Florentyny (bezglutenowe), oraz Pomarańczowo-czekoladowe bułeczki z pomarańczową polewą.
Instrukcje
Przekłuć pomarańczę szaszłykiem (od prawej). Gotować we wrzącej wodzie przez 30 minut, aż będzie miękka. Whizz całą pomarańczę w robocie kuchennym, aż będzie gładka; ostudzić.
Rozgrzej piekarnik do 180C/gaz 4 / Wentylator 160C. nasmaruj i ułóż podstawę okrągłego ciasta o średnicy 23cm. Roztopić czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na patelni z gotującą się wodą lub w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty na wysokości, mieszając po 1 minucie.
W dużej misce, lekko ubić jajka, cukier i olej. Stopniowo ubijaj w puree pomarańczowym, odrzucając pestki, a następnie mieszaj z schłodzoną roztopioną czekoladą. Przesiać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Dobrze wymieszać i wlać do puszki.
Piec na środku piekarnika przez 55 minut lub do momentu, aż ciasto wróci do formy po lekko wciśniętym środku. (Sprawdzić po 45 minutach i przykryć folią, jeśli za bardzo się brązowieje.) Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut w puszce, a następnie włącz do stojaka z drutu, aby całkowicie ostygnąć.
Zrób czekoladowy ganache: umieść czekoladę w żaroodpornej misce. Krem zagotować i zalać czekoladą. Pozostawić na 2 minuty, następnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do momentu, aż ciasto będzie na tyle twarde, że rozłoży się na nim do 1 godziny.
Ciasto przełożyć na talerz. Używając noża do palety, przekręć ganache na górze. Udekoruj paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Polecane wino: Cream Sherry, Moscato Dasti, Port
Cream Sherry, Moscato d ' Asti i Port to moje najlepsze propozycje na ciasto. Częstą zasadą parowania wina jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery dobrze komponują się z Moscato d ' Asti, orzechowe desery z kremowym sherry, a karmelowe lub czekoladowe desery dobrze komponują się z Porto. NV Johnson Estate Cream Sherry z 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 19 dolarów za butelkę.
![NV Johnson Estate Cream Sherry]()
NV Johnson Estate Cream Sherry
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste trwałe wykończenie. Teraz dobrze, ale nagrodzi tych, którzy pozwolą mu się starzeć"". Ulubiony napój przed posiłkiem. Rozważ to z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po kolacji z deserem, zwłaszcza czekoladkami i deserami na bazie owoców. Również wspaniałe w chłodne popołudnia, podawane z biszkoptami do kąpieli w ""włoskim stylu"". "