Pikantne naleśniki z kaszy gryczanej z szynką i sosem Mornay
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na poranny posiłek, więc spróbuj pikantnych naleśników z kaszy gryczanej z szynką i sosem Mornay. Na 3,01 zł za porcję, ten przepis okładki 15% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 6 porcji z 276 kalorii, 16G białka, oraz 13g tłuszczu każdy. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Jeśli masz pod ręką mleko, jajko, szalotkę i kilka innych składników, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 41%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Croque-Madame, SOS Mornay (kanapka z grillowaną szynką i serem z jajkiem sadzonym i sosem Mornay), Kalafiorowe Naleśniki Mornay, oraz Naleśniki Z Kaszy Gryczanej.
Instrukcje
Aby przygotować naleśniki, zważyć lub lekko łyżką 3 uncji (około 2/3 szklanki) mąki uniwersalnej do suchych miarek; wyrównać nożem.
W średniej misce wymieszać mąkę uniwersalną, 1 szklankę mleka, mąkę gryczaną, sól i jajko, mieszając trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej 30 minut.
Podgrzej 9-calową patelnię z krepy lub patelnię nonstick na średnim ogniu. Patelnia z natryskiem do gotowania.
Wlać około 1/4 szklanki ciasta do środka patelni; szybko przechylić patelnię we wszystkich kierunkach, aby ciasto pokrywało patelnię cienką warstwą. Gotować około 1 minuty. Ostrożnie podnieś krawędź krepy szpatułką, aby sprawdzić doneness. Przekręć krepę, gdy można ją poluzować z patelni, a spód jest lekko rumiany; gotować 30 sekund.
Kładziemy krepę na ręczniku; chłodno. Powtórz procedurę pięć razy z pozostałym cieście. Ułóż naleśniki między pojedynczymi warstwami papieru woskowego lub ręczników papierowych, aby zapobiec przyklejeniu.
Aby przygotować nadzienie, podgrzej dużą patelnię nonstick na średnim ogniu. Patelnia z natryskiem do gotowania.
Dodać szynkę i czosnek na patelnię; gotować 3 minuty lub aż czosnek jest miękki i szynka jest lekko rumiane, często mieszając.
Dodać grzyby; zmniejszyć ogień do średnio-niskich. Przykryć i gotować 10 minut lub aż grzyby zaczną mięknąć, mieszając od czasu do czasu.
Dodać bulion, pietruszka, i pieprz; gotować, odkryte, 10 minut lub aż płyn odparuje i grzyby są miękkie.
Łyżka 1/3 szklanki mieszanki szynki do środka każdej krepy. Top każdej porcji z 1 łyżką sera; złożyć boki nad.
Umieść wypełnione naleśniki w naczyniu do pieczenia 11 x 7 cali. Przykryć folią; piec w temperaturze 300 przez 20 minut lub do całkowitego ogrzania.
Aby przygotować sos, rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu.
Dodać szalotki; gotować 5 minut lub do miękkości, często mieszając.
Na patelnię posypać 1 łyżką mąki uniwersalnej; gotować 2 minuty, stale mieszając. Powoli dodaj 1 1/2 szklanki mleka, stale mieszając trzepaczką, aż będzie gładka; doprowadzić do duszenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut lub aż sos zgęstnieje, często mieszając.
Zdjąć z ognia. Przecedzić sos przez sito o drobnych oczkach do miski; wyrzucić cząstki stałe. Opłukać i osuszyć patelnię; umieścić na małym ogniu i powrócić napięty sos do patelni. Wymieszać w 1/2 szklanki sera i pozostałych składników; mieszać, aż ser się rozpuści.
SOS podawać z naleśnikami.