Mięso Gyro z sosem Tzatziki
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj mięsa Gyro z sosem Tzatziki. Ten przepis służy 8 i kosztuje $2.11 za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 21g białka, 30 g tłuszczu, oraz w sumie 386 kalorii. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Mieszanka jogurtu, cebula, rozmaryn mielony, i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. 130 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 66%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to Mięso Gyro i sos Tzatziki, Gyro Meat Loaf z sosem Tzatziki, oraz Gyro i sos Tzatziki.
Instrukcje
Zobacz jak zrobić ten przepis.
Przetworzyć cebulę w robocie kuchennym przez 10 do 15 sekund i skręcić w środek ręcznika do herbaty. Zbierz końce ręcznika i ściśnij, aż prawie cały sok zostanie usunięty. Wyrzucić sok.
Włożyć cebulę do robota kuchennego i dodać jagnięcinę, czosnek, majeranek, rozmaryn, sól i pieprz i przetworzyć, aż stanie się drobną pastą, około 1 minuty. Zatrzymaj procesor w razie potrzeby, aby zeskrobać boki miski.
Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
Umieścić mieszaninę na patelni Bochenek, upewniając się, aby nacisnąć na boki patelni.
Umieść patelnię Bochenka w łaźni wodnej i piec przez 60 do 75 minut lub aż mieszanina osiągnie 165 do 170 stopni F.
Wyjąć z piekarnika i odsączyć tłuszcz.
Umieść bochenek na stojaku chłodzącym i umieść cegłę owiniętą folią aluminiową bezpośrednio na powierzchni mięsa i pozostaw na 15 do 20 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 175 stopni F. pokrój i podawaj na chlebie pita z sosem tzatziki, posiekaną cebulą, pomidorami i serem feta.
Uformuj mieszaninę mięsa w kształt bochenka i umieść na wierzchu 2 nakładających się kawałków folii o długości co najmniej 18 cali.
Zwinąć mieszaninę w folię szczelnie, upewniając się, aby usunąć wszelkie kieszenie powietrzne. Po całkowitym zwinięciu mięsa w folię, przekręć końce folii, aż powierzchnia folii będzie ciasna. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc, aby mieszanina się ujędrniła.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
Umieścić mięso na rożnie szaszłyku.
Umieść podwójnie gruby kawałek folii aluminiowej złożony do tacy bezpośrednio pod mięsem, aby złapać wszelkie kapanie. Gotować na wysokiej 15 minut. Zmniejsz ciepło do średniego i nadal gotuj przez kolejne 20 do 30 minut lub aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 165 stopni F. wyłącz ciepło i pozostaw do wirowania przez kolejne 10 do 15 minut lub aż temperatura wewnętrzna osiągnie 175 stopni. Pokrój i podawaj na chlebie pita z sosem tzatziki, posiekaną cebulą, pomidorami i serem feta.
Umieścić jogurt w ręczniku, zebrać brzegi, zawiesić nad miską i odcedzić na 2 godziny w lodówce.
Umieść posiekany ogórek w ręczniku do herbaty i wyciśnij, aby usunąć płyn; wyrzuć płyn. W średniej misce do mieszania połączyć odsączony jogurt, ogórek, sól, czosnek, oliwę z oliwek, ocet i miętę.
Podawać jako sos do gyrosa. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do tygodnia.