Letnia pizza oliwkowa
Letnia pizza z oliwkami może być właśnie tym daniem głównym, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 678 kalorii , 31 g białka i 40 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 3 osób i kosztuje 3,95 USD za porcję. Jeśli masz oliwę z oliwek, tortille mączne, pomidory i kilka innych składników, możesz to zrobić. Czwarty lipca będzie jeszcze bardziej wyjątkowy dzięki temu przepisowi. To dość drogi przepis dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. 2 osoby przygotowały ten przepis i zrobiłyby go ponownie. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 30 minut . Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 74% , co jest solidne. Podobne przepisy to letnia pizza warzywna , Foccacia z bazylią, oliwkami i fetą oraz Ciasto z winem i oliwą z oliwek .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (375 stopni Fahrenheita).
Zagotuj wodę w garnku. Gotuj pomidory przez około 5 minut, a następnie wyjmij je z garnka i wrzuć do miski z zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.
Połóż połówki pomidorów przekrojoną stroną do góry na blasze do pieczenia.
Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem i estragonem do smaku. Odłożyć 1 łyżeczkę estragonu na później.
Piecz przez 12 minut w rozgrzanym piekarniku. W międzyczasie połącz fasolę i grzyby w pojemniku robota kuchennego lub blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw w małym naczyniu.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu.
Dodaj czosnek i smaż, mieszając, aż poczujesz aromat.
Dodaj pastę z fasoli i grzybów i mieszaj, aż się połączą. Gdy pomidory będą gotowe, włóż je do robota kuchennego i miksuj przez około 10 sekund. Pomidory nie powinny zamienić się w pastę, ale bardziej w miąższ. Wmieszaj pomidory na patelnię po trochu i dopraw przyprawą do drobiu i pozostałą łyżeczką estragonu.
Włóż tortille do piekarnika i piecz przez około 1 minutę, aż lekko stwardnieją.
Wyjmij z piekarnika i umieść na blasze do pieczenia.
Posmaruj odrobiną sosu zrumienioną stronę każdej tortilli, posyp plasterkami oliwek i posyp hojnie startą mozzarellą.
Piecz przez 3 do 5 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści, a brzegi lekko zrumienią. Ostudź przez kilka minut, a następnie pokrój na ćwiartki i podawaj.