Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym to danie główne, które serwuje 4. Na 1,84 zł za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i pescatariański przepis ma 400 kalorii, 13g białka, oraz 33g tłuszczu na porcję. Udaj się do sklepu i odbierz chilli, ghee, nici szafranu i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 11 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 47%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Boczniaki Królewskie i krewetki na ryżu, Ugotuj książkę: jagnięcina Korman w sosie migdałowo-szafranowym, oraz Krewetki, Szafran Majonez I Mieszane Zioła Dla Dzieci.
Instrukcje
1
Zrobić sos. Przełóż orzechy nerkowca i migdały do rondla i po prostu zalej zimną wodą. Gotować delikatnie przez 20 minut, aż lekko zmięknie. Orzechy i wodę przełożyć do malaksera i zmiksować.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 Opakowania (po 2 Uncje Każde) Zmielonych Migdałów
Dodać imbir i chili i smażyć przez minutę, aż będą pachnące.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Posiekanego Czosnku
1 Szklanka Mirinu Lub Słodkiego Sake
4
Dodać kurkumę i smażyć, aż cebula zmieni kolor na żółty, co powinno zająć kolejną minutę. Teraz wymieszać orzechy czyste i gotować pastę ostrożnie, mieszając regularnie aż żółty.
Zalać 150 ml bulionu rybnego i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Gdy sos stanie się błyszczący, dodajemy podsmażony szafran, cukier i śmietanę, posypujemy garam masala i doprawiamy solą. Dusić jeszcze kilka minut. Sos powinien być zbyt gęsty, aby wlać, ale wystarczająco cienki, aby łyżka, więc może być konieczne rozcieńczenie go z większą ilością bulionu rybnego. (Sos można przygotować nawet godzinę wcześniej.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Garam Masala
Stado Ryb
Szafran
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
Sos Słodko-kwaśny W Butelce, Podzielony
1 Gotowa W Sklepie Mieszanka Do Wypieku Ciasta Czekoladowego, Np. Betty Crocker Super Moist Dark Chocolate, Upieczona Zgodnie Z Instrukcją Na Opakowaniu
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
6
Krewetki przełóż do miski i wymieszaj z posypką soli i wszystkimi składnikami na pierwszą marynatę. Jeśli wygląda sucho, dodaj kroplę wody. Odstawić na 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Szklanki Grzybów Shiitake, Pokrojonych Na ćwiartki
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
7
Rozgrzać olej na dużej patelni i zapiekać krewetki przez 20 sekund, aby się zwijały.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
Cienki-
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
8
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
9
Składniki wymieszać razem na drugą marynatę, wrzucić do niej krewetki (można je pozostawić do 1 godziny).
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Szklanki Grzybów Shiitake, Pokrojonych Na ćwiartki
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
10
Rozgrzej piekarnik do wentylatora 180C / 200C / Gaz
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Żółty Cukier I Różne Posypki
11
Przebić długi drewniany szpikulec przez ogon każdej krewetki i przebić go do czubka głowy. Podłożyć szaszłyki na tacy do pieczenia i piec przez 6-8 minut, aż lekko zwęglone. W międzyczasie podgrzej sos i dodaj więcej bulionu, jeśli jest zbyt gęsty.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
Sos Słodko-kwaśny W Butelce, Podzielony
Cukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do Podania
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Cukierki Air Head Pokrojone W Cienkie Paski
12
Podawać krewetki na dużym talerzu w basenie z sosem dla ludzi, aby pomóc sobie, z dodatkowym sosem i ryżem pilau w miseczkach.
Krewetki w menu? Spróbuj sparować z Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc. Te ostre białe wina dobrze sprawdzają się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to z grilla, smażone, czy w sosie czosnkowym. Jednym z win, które możesz spróbować, jest GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio. Ma 4,8 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 15 dolarów.