Karczoch-Zapiekanka Ziemniaczana
Karczoch - ziemniaki Gratin może być tylko przystawka szukasz. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 394 kalorie, 15g białka, oraz 17g tłuszczu każdy. Na 2,85 zł za porcję, ten przepis okładki 26% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Przynosi wam to moje przepisy. Udaj się do sklepu i odbierz ser gruyère, pieczone ziemniaki, bulion z kurczaka i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 63%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Karczoch & Ziemniaki Gratin, Tarta z karczochami i słodkimi ziemniakami, oraz Fioletowa zapiekanka z ziemniaków i karczochów dla podobnych receptur.
Instrukcje
Napełnij dużą miskę wodą i wyciśnij do niej połówki cytryny; dodaj cytrynę do miski.
Odciąć wszystkie, ale 1 1/2 cala od łodyg karczocha. Pracując z 1 karczochem na raz, zdejmij wszystkie zielone zewnętrzne liście, pozostawiając stożek jasnożółtych liści. Ostrym nożem odetnij wszystkie, ale 1 1/2 cala liści. Obrać łodygę i przyciąć twardą zieloną skórę od spodu karczocha za pomocą solidnej obieraczki do warzyw. Używając kuleczki melonowej lub małej łyżeczki, wyjmij włochate duszenie. Wrzuć pokrojone karczochy do miski z wodą. Powtórz z pozostałymi karczochami.
Doprowadzić duży rondel z wodą do wrzenia.
Pokrój każde serce karczocha przez łodygę na 8 klinów.
Dodać kliny do wrzącej wody i gotować, aż chrupiące-miękkie, o 8 protokół.
Odcedzić i spłukać pod zimną wodą; osuszyć.
W tym samym rondlu połącz wywar ze śmietaną, gałązką tymianku i 1 łyżeczką soli i zagotuj.
Dodać ziemniaki i gotować na umiarkowanie małym ogniu, aż ledwo miękkie, o 8 protokół. Złożyć karczochy i doprawić solą i pieprzem.
Masło 9-na-13-calowe naczynie do pieczenia lub 3-quart gratin dish.
Zawartość rondla wlać do naczynia; wyrzucić gałązkę tymianku.
Posyp Gruyre na tarce i przykryj folią.
Zapiekamy 30 minut. W małej misce, wrzucić bułkę tartą z masłem.
Zdjąć folię, posypać okruchy na tarce i piec przez około 30 minut dłużej, lub aż większość płynu została wchłonięta i warzywa są miękkie.
Rozgrzej brojlery. Smażyć zapiekankę o 6 cali od ciepła przez około 2 protokół, lub aż okruchy są chrupiące i złoty; włączyć danie, jak to konieczne nawet brązowieje.
Make Ahead: unbaked gratin można schłodzić na noc.