Indyk przyprawiony po tunezyjsku z czosnkowym kuskusem i sosem Harissa

Indyk przyprawiony po tunezyjsku z czosnkowym kuskusem i sosem Harissa
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj tunezyjskiego indyka z czosnkowym kuskusem i sosem Harissa. Na 2,42 zł za porcję, ten przepis okładki 36% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 663 kalorie, 77g białka, oraz 22g tłuszczu każdy. Jeśli masz strąki kardamonu, bulion drobiowy o mniejszej zawartości sodu, ziarna pieprzu i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać kapsuły kardamonu, możesz podążać tym daniem głównym z Kardamon Gruszkowy Clafoutis jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 71%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Potato-Cilantro tunezyjski Brik z Harissą, Tunezyjski gulasz z ciecierzycy z marchewką i topami, kurkumą i Harissą, oraz Tunezyjska Sałatka Kuskus Z Grillowanymi Kiełbaskami.

Instrukcje

1
Rozgrzej piekarnik do 40
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
2
Aby przygotować indyka, umieścić pierwsze 3 składniki na małej patelni, i gotować na średnim ogniu 2 minut lub aż tosty i pachnące, często potrząsając patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
3
Umieścić mieszankę pieprzu w przyprawie lub młynku do kawy; proces aż drobno zmielone.
Składniki, których będziesz potrzebować
PieprzPieprz
KawaKawa
4
Umieścić mieszaninę w małej misce. Wymieszaj 1 łyżkę oleju, cynamon, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową, aby utworzyć pastę.
Składniki, których będziesz potrzebować
CynamonCynamon
Gałka MuszkatołowaGałka Muszkatołowa
SólSól
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
5
Usunąć i wyrzucić podroby i szyję z indyka. Spłukać indyka zimną wodą; osuszyć. Przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi i podudzia, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso. Wcierać pastę spice pod rozluźnioną skórę, a następnie wcierać pierś i pałeczki. Wyciągnij końcówki skrzydeł w górę i na plecy; włóż pod indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pasta PrzyprawowaPasta Przyprawowa
Pałeczki Z KurczakaPałeczki Z Kurczaka
Cała TurcjaCała Turcja
WodaWoda
MięsoMięso
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
6
Umieść indyka, od strony piersi w dół, na stojaku na patelni brojlerów lub patelni do pieczenia pokrytej natryskiem do gotowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Spray Do GotowaniaSpray Do Gotowania
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
Patelnia BrojlerówPatelnia Brojlerów
7
Wlać 2 puszki bulionu do płytkiej patelni do pieczenia; umieść stojak na patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
BulionBulion
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
8
Piec w temperaturze 400 przez 45 minut. Ostrożnie obróć indyka (pierś do góry); piecz indyka jeszcze 1 godzinę i 15 minut lub do momentu włożenia termometru w udo 18
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr KuchennyTermometr Kuchenny
PiekarnikPiekarnik
9
Odstawić na 10 minut.
10
Aby przygotować sos, umieść wytrzymałą plastikową torebkę z zamkiem błyskawicznym wewnątrz szklanej miary o pojemności 2 filiżanek.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOSSOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Torby ZiplocTorby Ziploc
11
Wlać kapieli patelni do worka; odstawić 10 minut (tłuszcz wzrośnie do góry). Uszczelnij torbę; ostrożnie oderwij 1 dolny róg torby.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
12
Spuścić kapiele do średniego rondla, zatrzymując się, zanim warstwa tłuszczu osiągnie otwarcie; wyrzucić tłuszcz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu 5 minut.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
13
Połączyć 1/3 szklanki wody i skrobi kukurydzianej, mieszając trzepaczką. Wymieszać mieszaninę skrobi kukurydzianej na patelnię; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu 3 minuty lub aż lekko gruby.
Składniki, których będziesz potrzebować
Skrobia KukurydzianaSkrobia Kukurydziana
WodaWoda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
PatelniaPatelnia
14
Miejsce kolendra, kminek, i kminek na małej patelni; gotować na średnim ogniu 2 minut lub aż tosty i pachnące, często potrząsając patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
KolendraKolendra
Nasiona KminkuNasiona Kminku
KminekKminek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
15
Umieścić mieszaninę w przyprawie lub młynku do kawy; proces aż drobno zmielone.
Składniki, których będziesz potrzebować
KawaKawa
16
Dodaj pokruszony czerwony pieprz, jalapeos, i 2 ząbki czosnku; proces aż do formy pasty.
Składniki, których będziesz potrzebować
Płatki Czerwonej PaprykiPłatki Czerwonej Papryki
Całe Ząbki CzosnkuCałe Ząbki Czosnku
17
Usuń pastę przyprawową z młynka; połącz pastę przyprawową i jogurt.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pasta PrzyprawowaPasta Przyprawowa
JogurtJogurt
18
Dodać mieszaninę jogurtu do mieszaniny bulionu; gotować na wolnym ogniu 3 protokół. Wymieszać 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
JogurtJogurt
BulionBulion
SólSól
19
Aby przygotować kuskus, podgrzać 1 łyżkę oleju w dużym rondlu nieprzywierającym na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
KuskusKuskus
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
20
Dodaj 8 ząbków czosnku; smażyć 1 minutę.
Składniki, których będziesz potrzebować
Całe Ząbki CzosnkuCałe Ząbki Czosnku
21
Dodaj 1 szklankę wody i 2 puszki bulionu na patelnię; doprowadzić do wrzenia. Wymieszać z kuskusem i porzeczkami. Przykryć, zdjąć z ognia i odstawić 8 minut. Puch z widelcem. Wymieszać natkę pietruszki, kolendrę, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
KolendraKolendra
KuskusKuskus
PorzeczkiPorzeczki
Pietruszka-naćPietruszka-nać
BulionBulion
WodaWoda
SólSól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
22
Indyka podawać z kuskusem i sosem. Wyrzucić skórę przed podaniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
KuskusKuskus
Cała TurcjaCała Turcja
SOSSOS
23
Uwaga: włóż długie chwytne szczypce lub ciężką szpatułkę do jamy, aby utrzymać ciężar indyka, i użyj innego zestawu szczypiec lub szpatułki, aby obrócić ptaka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
SzpatułkaSzpatułka
SzczypceSzczypce

Składniki

TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje12
Ocena Zdrowia36
Magazyn