Indyk przyprawiony po tunezyjsku z czosnkowym kuskusem i sosem Harissa

Indyk przyprawiony po tunezyjsku z czosnkowym kuskusem i sosem Harissa
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj tunezyjskiego indyka z czosnkowym kuskusem i sosem Harissa. Na 2,42 zł za porcję, ten przepis okładki 36% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 663 kalorie, 77g białka, oraz 22g tłuszczu każdy. Jeśli masz strąki kardamonu, bulion drobiowy o mniejszej zawartości sodu, ziarna pieprzu i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać kapsuły kardamonu, możesz podążać tym daniem głównym z Kardamon Gruszkowy Clafoutis jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 71%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Potato-Cilantro tunezyjski Brik z Harissą, Tunezyjski gulasz z ciecierzycy z marchewką i topami, kurkumą i Harissą, oraz Tunezyjska Sałatka Kuskus Z Grillowanymi Kiełbaskami.

Instrukcje

1
Rozgrzej piekarnik do 40
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
2
Aby przygotować indyka, umieścić pierwsze 3 składniki na małej patelni, i gotować na średnim ogniu 2 minut lub aż tosty i pachnące, często potrząsając patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
3
Umieścić mieszankę pieprzu w przyprawie lub młynku do kawy; proces aż drobno zmielone.
Składniki, których będziesz potrzebować
PieprzPieprz
KawaKawa
4
Umieścić mieszaninę w małej misce. Wymieszaj 1 łyżkę oleju, cynamon, 1 łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową, aby utworzyć pastę.
Składniki, których będziesz potrzebować
CynamonCynamon
Gałka MuszkatołowaGałka Muszkatołowa
SólSól
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Cukierki Peachie-oCukierki Peachie-o
5
Usunąć i wyrzucić podroby i szyję z indyka. Spłukać indyka zimną wodą; osuszyć. Przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi i podudzia, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso. Wcierać pastę spice pod rozluźnioną skórę, a następnie wcierać pierś i pałeczki. Wyciągnij końcówki skrzydeł w górę i na plecy; włóż pod indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pasta PrzyprawowaPasta Przyprawowa
Pałeczki Z KurczakaPałeczki Z Kurczaka
Cała TurcjaCała Turcja
WodaWoda
MięsoMięso
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
6
Umieść indyka, od strony piersi w dół, na stojaku na patelni brojlerów lub patelni do pieczenia pokrytej natryskiem do gotowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Spray Do GotowaniaSpray Do Gotowania
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
Patelnia BrojlerówPatelnia Brojlerów
7
Wlać 2 puszki bulionu do płytkiej patelni do pieczenia; umieść stojak na patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
BulionBulion
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
8
Piec w temperaturze 400 przez 45 minut. Ostrożnie obróć indyka (pierś do góry); piecz indyka jeszcze 1 godzinę i 15 minut lub do momentu włożenia termometru w udo 18
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr KuchennyTermometr Kuchenny
PiekarnikPiekarnik
9
Odstawić na 10 minut.
10
Aby przygotować sos, umieść wytrzymałą plastikową torebkę z zamkiem błyskawicznym wewnątrz szklanej miary o pojemności 2 filiżanek.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOSSOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Torby ZiplocTorby Ziploc
11
Wlać kapieli patelni do worka; odstawić 10 minut (tłuszcz wzrośnie do góry). Uszczelnij torbę; ostrożnie oderwij 1 dolny róg torby.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
12
Spuścić kapiele do średniego rondla, zatrzymując się, zanim warstwa tłuszczu osiągnie otwarcie; wyrzucić tłuszcz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu 5 minut.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
13
Połączyć 1/3 szklanki wody i skrobi kukurydzianej, mieszając trzepaczką. Wymieszać mieszaninę skrobi kukurydzianej na patelnię; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu 3 minuty lub aż lekko gruby.
Składniki, których będziesz potrzebować
Skrobia KukurydzianaSkrobia Kukurydziana
WodaWoda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
PatelniaPatelnia
14
Miejsce kolendra, kminek, i kminek na małej patelni; gotować na średnim ogniu 2 minut lub aż tosty i pachnące, często potrząsając patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
KolendraKolendra
Nasiona KminkuNasiona Kminku
KminekKminek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
15
Umieścić mieszaninę w przyprawie lub młynku do kawy; proces aż drobno zmielone.
Składniki, których będziesz potrzebować
KawaKawa
16
Dodaj pokruszony czerwony pieprz, jalapeos, i 2 ząbki czosnku; proces aż do formy pasty.
Składniki, których będziesz potrzebować
Płatki Czerwonej PaprykiPłatki Czerwonej Papryki
Całe Ząbki CzosnkuCałe Ząbki Czosnku
17
Usuń pastę przyprawową z młynka; połącz pastę przyprawową i jogurt.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pasta PrzyprawowaPasta Przyprawowa
JogurtJogurt
18
Dodać mieszaninę jogurtu do mieszaniny bulionu; gotować na wolnym ogniu 3 protokół. Wymieszać 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
JogurtJogurt
BulionBulion
SólSól
19
Aby przygotować kuskus, podgrzać 1 łyżkę oleju w dużym rondlu nieprzywierającym na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
KuskusKuskus
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
20
Dodaj 8 ząbków czosnku; smażyć 1 minutę.
Składniki, których będziesz potrzebować
Całe Ząbki CzosnkuCałe Ząbki Czosnku
21
Dodaj 1 szklankę wody i 2 puszki bulionu na patelnię; doprowadzić do wrzenia. Wymieszać z kuskusem i porzeczkami. Przykryć, zdjąć z ognia i odstawić 8 minut. Puch z widelcem. Wymieszać natkę pietruszki, kolendrę, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
KolendraKolendra
KuskusKuskus
PorzeczkiPorzeczki
Pietruszka-naćPietruszka-nać
BulionBulion
WodaWoda
SólSól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
22
Indyka podawać z kuskusem i sosem. Wyrzucić skórę przed podaniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
KuskusKuskus
Cała TurcjaCała Turcja
SOSSOS
23
Uwaga: włóż długie chwytne szczypce lub ciężką szpatułkę do jamy, aby utrzymać ciężar indyka, i użyj innego zestawu szczypiec lub szpatułki, aby obrócić ptaka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
SzpatułkaSzpatułka
SzczypceSzczypce

Składniki

0Batoniki toffi Heathkiełbasa wieprzowa bez osłonkikiełbasa wieprzowa bez osłonki22 łyżeczki grubo mielonych ziaren pieprzupieprz czarnypieprz czarny1Podwójnie nadziewane ciasteczka Oreonasiona kminkunasiona kminku11 łyżka suszonego oreganokardamonkardamon2Batoniki toffi Heathnasiona kolendrynasiona kolendry22 łyżeczki grubo mielonych ziaren pieprzumrożony groszek cukrowymrożony groszek cukrowy5911 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweniegotowany kuskusniegotowany kuskus2Batoniki toffi Heathkruszony czerwony pieprzkruszony czerwony pieprz1Podwójnie nadziewane ciasteczka Oreo3 rdzawe ziemniaki, pokrojone na 1-calowe kawałki3 rdzawe ziemniaki, pokrojone na 1-calowe kawałki1181 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwesuszone porzeczkisuszone porzeczki794opakowania JELLO instant czekoladowy pudding fudgebeztłuszczowy, mniej sodowy bulion z kurczakabeztłuszczowy, mniej sodowy bulion z kurczaka591 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweposiekana świeża kolendraposiekana świeża kolendra591 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweposiekana świeża natka pietruszkiposiekana świeża natka pietruszki2czerwone papryki jalapeño lub Fresno, sadzone i posiekaneczerwone papryki jalapeño lub Fresno, sadzone i posiekane2ząbki czosnku, mieloneząbki czosnku, mielone8ząbki czosnku, rozgniecioneząbki czosnku, rozgniecione2Batoniki toffi Heathcynamon mielonycynamon mielony1Batoniki toffi Heathgałka muszkatołowa mielonagałka muszkatołowa mielona1771 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwezwykły jogurt o niskiej zawartości tłuszczuzwykły jogurt o niskiej zawartości tłuszczu11 łyżka suszonego oregano1 butelka (750 ml) wina Cotes du Rhone lub innego wytrawnego czerwonego wina1 butelka (750 ml) wina Cotes du Rhone lub innego wytrawnego czerwonego wina1Batoniki toffi Heath5 cukierków waflowych Necco, podzielonych5 cukierków waflowych Necco, podzielonych1Podwójnie nadziewane ciasteczka Oreo5 cukierków waflowych Necco, podzielonych5 cukierków waflowych Necco, podzielonych5kilogramyIndyk świeży lub mrożony, rozmrożonyIndyk świeży lub mrożony, rozmrożony791 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwe1 pasek skórki z cytryny1 pasek skórki z cytryny2371 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwe1 pasek skórki z cytryny1 pasek skórki z cytryny
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje12
Ocena Zdrowia36
Magazyn