Dżem śliwkowo-kardamonowy
Dżem śliwkowo-kardamowy Damson Plum Cardamom to bezglutenowy i laktoowowegetariański dodatek. Jedna porcja tego dania zawiera około 2 g białka , 1 g tłuszczu i łącznie 351 kalorii . Za 1,04 USD za porcję ten przepis pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 12 osób. 19 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 7 godzin i 30 minut . Udaj się do sklepu i kup masło, strąki kardamonu, śliwki damasceńskie i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 0% , co jest możliwe do poprawienia. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy jak: Brie z chutneyem z mandarynek o zapachu kardamonu , Lody bananowo-kardamonowe bez jajek i Sernik czekoladowo-kardamonowy bez jajek .
Instrukcje
Wypłucz śliwki w zlewie pełnym chłodnej wody i usuń szypułki.
Umieść je w garnku o grubym dnie, odpowiednim do powolnego gotowania i wystarczająco głębokim, aby śliwki mogły się spienić, gdy zaczną się gotować.
Dodaj wodę i strąki kardamonu i doprowadź mieszankę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego, aby powoli gotować i pozwól owocom gotować się bez przykrycia przez 1 1/2 godziny. Pozostaw śliwki do ostygnięcia.
Aby wydrylować śliwki, odcedź ostudzone śliwki przez durszlak, wyciskając sok rękoma i zbierając go do dużej miski. Nabieraj zawiesinę z pestek i owoców w durszlaku małymi garściami i delikatnie wyciskaj miąższ śliwek i skórki do miski z syropem, zatrzymując pestki w dłoni, a następnie wyrzucając je.
Włóż śliwki z powrotem do oryginalnego garnka z cukrem i masłem. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż mieszanka zacznie gęstnieć, około 4 godzin. Aby sprawdzić, czy pektyna odpowiednio się rozwinęła, nałóż łyżkę dżemu na talerz i włóż go do lodówki na kilka minut: mieszanka powinna być miękka i nie powinna już być syropowata.
Wlej gorący dżem do gorących, sterylnych słoików, wytrzyj krawędzie, załóż sterylne pokrywki i dokręć nakrętki. Pozostaw słoiki do ostygnięcia do temperatury pokojowej i sprawdź, czy każdy słoik jest szczelnie zamknięty.