Zapiekanka marchewkowa z monetami
Zapiekanka marchewkowa z monetami to przystawka dla 12 osób. Jedna porcja zawiera 201 kalorii , 8 g białka i 12 g tłuszczu . Za 55 centów za porcję przepis pokrywa 13% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do podania, przepis ten zajmuje około 1 godziny i 10 minut . Można się nim delektować o każdej porze, ale jest szczególnie dobry zimą . Ten przepis z Taste of Home wymaga masła, mielonej gałki muszkatołowej, cebuli i groszku. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 45% . Ta ocena jest solidna. Ciasto korzenne z ananasem i marchewką z rodzynkami , Najlepsze ciasto marchewkowe z lukrem z serka śmietankowego i Muffinki marchewkowe z musem jabłkowym są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Marchewkę włożyć do rondla, zalać niewielką ilością wody; przykryć i gotować na średnim ogniu, aż będzie miękka i chrupiąca, około 6 minut.
Dodaj cebulę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 4-6 minut lub do momentu, aż cebula będzie chrupiąca i miękka.
Dodaj groszek i wymieszaj.
Umieść 4 szklanki w natłuszczonym, płytkim naczyniu do pieczenia o pojemności 3 qt; posyp serem. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa. W rondlu na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia; gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub do zgęstnienia.
W małym rondlu lub patelni wymieszaj pokruszone krakersy z resztą masła; smaż na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Piec bez przykrycia w temperaturze 350° przez 30–40 minut lub do momentu, aż ciasto zacznie bulgotać.