Brazylijskie kulki z dorsza
Potrzebujesz bezmlecznej i peskatariańskiej przekąski ? Brazylijskie kulki z dorsza mogą być wspaniałym przepisem do wypróbowania. Ten przepis jest dla 12 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 11 g białka , 2 g tłuszczu i łącznie 158 kalorii . Za 1,41 USD za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 5 godzin i 15 minut . Ten przepis z Foodnetwork wymaga cebuli, soku z małży, filetów z dorsza i soli. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 47% . Ta ocena jest dobra. Podobne przepisy to Codfish Salad , Oreo Balls i Almond Cacao Nut Balls .
Instrukcje
Włóż ziemniaki do garnka i zalej sokiem z małży. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie po nakłuciu widelcem, około 20 minut.
Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową i włóż do miski. Do płynu do gotowania dodaj cebulę i liść laurowy; doprowadź do wrzenia przez 3 minuty. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, rozgnieć je tłuczkiem ręcznym i odstaw.
Dodaj dorsza do gotującego się bulionu i gotuj, aż ryba stanie się nieprzezroczysta, około 3 minuty.
Wyjmij rybę łyżką cedzakową i dodaj do puree ziemniaczanego.
Do mieszanki ryb i ziemniaków dodaj jajka, kolendrę, ostry sos i sól.
Mieszaj, aż dobrze się połączą. Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce, aż całkowicie ostygnie i stężeje, co najmniej 4 godziny lub najlepiej całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj blachę do pieczenia sprayem zapobiegającym przywieraniu.
Rozsyp bułkę tartą na talerzu.
Za pomocą łyżki do lodów uformuj schłodzoną mieszankę rybno-ziemniaczaną w 2-calowe kulki. Następnie obtocz każdą kulkę w bułce tartej, aby ją całkowicie pokryć.
Połóż klopsiki z dorsza na przygotowanej patelni i lekko spryskaj ich wierzch nieprzywierającym sprayem do smażenia. Dzięki temu będą naprawdę chrupiące.
Piec, aż kulki z dorsza ładnie się zrumienią, około 20–25 minut.
Połóż kulki z dorsza na półmisku i udekoruj kolendrą.