Zielone Chile Enchiladas
Zielone Chile Enchiladas to meksykańskie danie główne. Ten bezglutenowy i lacto ovo przepis wegetariański służy 4 i kosztuje 2,24 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 21g białka, 25 g tłuszczu, oraz w sumie 497 kalorii. 1116 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Ten przepis z prostych przepisów wymaga Tomatillo, czosnek, śmietana, i kolendra. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. Z łyżeczką wynik 0%, to danie jest bardzo złe (ale nadal można naprawić). Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Enchiladas Verdes con Pavo (zielone Chile Indyk Enchiladas), Zielone Chile-Turcja Enchiladas, oraz Wołowina i zielone Chile Enchiladas.
Instrukcje
Usuń łuski z pomidorów. Spłucz pomidory.
Tomatillo przeciąć na pół i umieścić je wycięte strony w dół na patelni wyłożonej folią aluminiową.
Umieścić czosnek i jalapeños na patelni z Tomatillo.
Broil na górnym stojaku na piekarniku przez 5 do 10 minut, aż tomatillos są lekko zwęglone.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić w dotyku.
Usuń czosnek ze skórek czosnku, Odrzuć Skórki.
Cut otworzyć jalapeños i usunąć i wyrzucić nasiona i łodygi.
Miejsce Tomatillo, gotowany czosnek, jalapeños, kolendra, i 1 łyżeczka soli w blenderze, puls, aż dobrze puréed. Odstawić. (Można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.)
Upiec chiles: jeśli masz palnik gazowy, można upiec chiles bezpośrednio nad płomieniem palnika (zobacz jak upiec papryki chile nad płomieniem gazowym), w przeciwnym razie użyj brojlerów i dusić chiles w patelni do pieczenia, obracając je, aż będą czernieją na całym.
Umieść poczernione chiles w misce i przykryj talerzem.
Niech chiles pary we własnym ogniu przez 5 minut. Następnie wyjmij chiles z miski i odklej i wyrzuć zaczernioną skórę.
Pokroić otworzyć chiles i usunąć i wyrzucić zalążek, wszelkie nasiona (są gorące!) i łodygi. Pokrój chiles w paski.
Podgrzać kilka łyżek oleju na patelni (żeliwo działa dobrze) na średnim ogniu.
Gdy olej jest gorący, dodaj tortillę kukurydzianą do patelni. Tortilla powinna skwierczeć, gdy uderza w patelnię. Odwróć go i pozwól mu gotować, aż małe kieszenie powietrza zaczną pękać.
Tortillę wyjąć z patelni metalową szpatułką, wytrząsając nadmiar oleju, na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Ugotuj Pozostałe tortille w ten sposób, dodając więcej oleju w razie potrzeby. Oddziel tortille chłodzące ręcznikami papierowymi.
Złóż enchiladas: Rozgrzej piekarnik do 177°.
Rozłóż trochę sosu tomatillo na dnie patelni zapiekanki 9x13.
Jeden po drugim, umieścić trochę startego sera i pasek lub dwa zielone chiles w środku tortille, zwinąć je, i umieścić je szew bok w dół w zapiekance.
Po napełnieniu zapiekanki zwiniętymi tortillami, rozłóż na nich pozostały sos tomatillo i posyp pozostałym serem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 177°, aż ser się rozpuści.
Podawać ze skropioną śmietaną (rozrzedzoną wodą) i posiekaną świeżą kolendrą. Cienko pokrojona sałata lodowa, która została posypana cydrem lub białym octem i solą, jest również dobra. Sprawia, że doskonałe resztki; będzie przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Polecane wino: Pinot Noir, Riesling, Sparkling Rose
Pinot Noir, Riesling i Sparkling rosé to moje najlepsze propozycje do enchilady. Kwaśne białe wina, takie jak riesling lub czerwone o niskiej zawartości taniny, takie jak pinot noir, mogą dobrze współpracować z daniami Meksykańskimi. Sparkling rosé to również bezpieczne połączenie. Winnica Alexana Revana Pinot Noir z oceną 4,7 na 5 wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 42 dolarów za butelkę.
Alexana Revana Vineyard Pinot Noir
#17 Wine Spectator Top 100 2013w 2010 Winnica Revana Pinot Noir jest doskonałą reprezentacją zarówno rocznika, jak i Winnicy Revana.Rok 2010 był trudnym okresem wegetacyjnym, ale dzięki drobiazgowej hodowli i mistrzowskiemu wytwarzaniu wina nasza mieszanka ośmiu różnych klonów Pinot noir wytworzyła intensywną, złożoną i zrównoważoną winę. Jasne, przednie aromaty czarnej wiśni, suszonych ziół i nuty flory są podnoszone przez melasę i kwiat anyżu. Massiveblack wiśniowe smaki są dekadenckie i dobrze integrują się z tonami przypraw,coli i kakao. Tekstura jest bujna i bogata, wykończona miękkimi taninami, które zapewniają idealną strukturę do celularyzacji.