Zapiekanka Z Kalafiora
Zapiekanka z kalafiora może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 16G białka, 19g tłuszczu, oraz w sumie 306 kalorii. Ten przepis służy 6. Na 2,17 zł za porcję, ten przepis okładki 21% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jeśli masz gruyere, mąka, kalafior, i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 57%, co jest solidne. Podobne przepisy to Zapiekanka Z Kalafiora, Zapiekanka Z Kalafiora, oraz Zapiekanka z kalafiorem i szynką.
Instrukcje
Zobacz jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Gotować różyczki kalafiora w dużym garnku z wrzącej osolonej wody przez 5 do 6 minut, do miękkości, ale nadal twarde.
W międzyczasie roztopić 2 łyżki masła w średnim rondlu na małym ogniu.
Dodaj mąkę, stale mieszając drewnianą łyżką przez 2 minuty.
Gorące mleko wlać do mieszanki maślano-mącznej i mieszać, aż dojdzie do wrzenia. Gotować, ubijając stale, przez 1 minutę lub aż zgęstnieje. Off ciepła, dodać 1 łyżeczkę soli, pieprz, gałka muszkatołowa,1/2 szklanki Gruyere, i parmezan.
Wlać 1/3 sosu na dnie 8 przez 11 przez 2-calowe naczynie do pieczenia.
Ułożyć odsączony kalafior na wierzchu, a następnie równomiernie rozłożyć resztę sosu na wierzchu.
Połączyć bułkę tartą z pozostałą 1/4 szklanki Gruyere i posypać na wierzchu. Roztopić pozostałe 2 łyżki masła i skropić tarką.
Piec przez 25 do 30 minut, aż góra będzie rumiana.
Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.