Sumak-przyprawione jagnięce pidy
Sumak-przyprawione jagnięce pides wymaga ok. 1 godzina i 15 minut od początku do końca. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 901 kalorii, 33g białka, oraz 37 g tłuszczu każdy. Na 2,71 zł za porcję, ten przepis okładki 27% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Działa dobrze jako danie główne w rozsądnej cenie. Mieszanka cebuli,, oliwy z oliwek, i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 47 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 88%, co jest niesamowite. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Sumak - Przyprawiony Czarny Łosoś, Duszone jajka z jagnięciną, Tahini i sumakiem, oraz Sumac Oregano Crusted Lamb Filet.
Instrukcje
Najpierw zrób ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, oliwę z oliwek, szczyptę soli i 300 ml ciepłej wody. Połączyć rękami lub w mikserze stołowym, a następnie ugniatać przez 10 minut ręcznie lub 5 minut w mikserze, aż będzie miękki i elastyczny.
Umieścić ciasto w czystej, naoliwionej misce, przykryć arkuszem naoliwionej folii spożywczej i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. Możesz również włożyć ciasto do lodówki i pozostawić do wyrośnięcia na noc. (Wyjąć z lodówki i pozostawić na 1-2 godziny, aby przywrócić temperaturę pokojową do użycia.)
Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę i gotować przez kilka minut, aż będzie miękki.
Dodać czosnek i gotować przez 1 min więcej.
Dodać jagnięcinę, zwiększyć ogień i smażyć, aż zacznie brązowieć, około 8 minut.
Posypać przyprawami i mieszać przez 1 min, następnie dodać czysty, pomidory, melasę z granatów i przyprawy, wraz z 50 ml wody. Dusić przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu mielone powinny być lepkie, a nie pikantne. Pozostawić do ostygnięcia.
Odkurz 2 duże blachy do pieczenia i powierzchnię roboczą kaszą manną. Wybić wszelkie pęcherzyki powietrza z ciasta, następnie przewinąć na powierzchnię roboczą i podzielić na
Pracując z 1 kawałkiem na raz, zachowując pozostałe ciasto pokryte naoliwioną rolką folii spożywczej w cienki owalny kształt, o długości około 30 cm.
Ułożyć zwinięte ciasto na blachach do pieczenia. Podzielić mieszankę mieloną między 4 pides, pozostawiając 1 cm granicy wokół krawędzi.
Obróć krawędzie nad wypełnieniem i uszczypnij końce razem, tworząc spiczasty kształt łodzi. Przykryć olejowaną folią spożywczą i pozostawić do udowodnienia na 20 min.
Piekarnik do 220C / 200C wentylator / Gaz
Odkryj pides i szczotkować krawędzie z odrobiną oleju.
Posypać fetą, sezamem i dobrą szczyptą sumaku na każdej pide i piec przez 15 minut, aż nadęty i złoty.
Podawać z sałatką i marynowanymi tureckimi Chilli, jeśli chcesz.