Rożen Turcja
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj indyka z rożna. Ten przepis służy 10. Na 1,41 zł za porcję, ten przepis okładki 31% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 70g białka, 25 g tłuszczu, oraz w sumie 539 kalorii. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i odbierz skórkę pomarańczową, czosnek, sok pomarańczowy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć sól koszerną, można śledzić to danie główne z Niskotłuszczowe Ciasto Okruchowe (Koszerno-Mleczne) jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 38 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 68%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Rożen z kurczakiem lub indykiem, Sunday Slow Cooker: Rotisserie Pierś Z Indyka, oraz Rotisserie Porchetta.
Instrukcje
Usuń części z wnęki indyka.
Usuń i wyrzuć tłuszcz z wnętrza ciała i jamy szyi. Spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz pod zimną bieżącą wodą i osusz do środka i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Natrzeć indyka obiema połówkami pokrojonej cytryny, delikatnie wyciskając cytrynę.
Połącz sól koszerną, pieprz, skórkę pomarańczową i czosnek w małej misce. Rub mieszaninę wewnątrz ciała i jamy szyi indyka.
Delikatnie unieś skórę indyka z boków i wsuń zamrożone kawałki masła pod spód, nie łamiąc skóry. Natrzeć na zewnątrz indyka zmiękczonym masłem.
Zawiąż skrzydła i nogi indyka do ciała sznurkiem kuchennym, aby nie zeskrobały się o grill.
Włącz wszystkie gazowe palniki grillowe na wysokości przez 5 minut lub aż grill będzie gorący. Wyłącz wszystkie palniki z wyjątkiem jednego i umieść metalową patelnię pod rożnem, w której ugotuje się Indyk.
Dodać posiekaną cebulę i 1 szklankę wody do kapania patelni. (Patelnia wychwytuje kapanie i zapobiega rozbłyskom.)
Umieścić indyka na rożnie i zabezpieczyć zgodnie ze wskazówkami producenta.
Uruchom silnik; w razie potrzeby dostosuj indyka, aby pozostał zrównoważony do równomiernego gotowania. Grill Indyk, moderowanie palnik w razie potrzeby, aby utrzymać temperaturę grilla na 350, 10 do 15 minut na funt lub do termometru włożonego w najgrubszej części uda czyta 180 (około 2 do 2 1/2 godziny). Baste indyka co 20 do 30 minut z sokami z patelni. Jeśli woda w patelni zacznie odparowywać, dodaj więcej gorącej wody, 1/4 szklanki na raz.
Wyjmij indyka z rożna grillowego i połóż na desce do krojenia. Przykryć folią i odstawić na 20 minut przed wyrzeźbieniem.
W międzyczasie wlać soki z kapania do miarki 4-filiżanki. Po wypłynięciu tłuszczu na powierzchnię, łyżkę 1/4 szklanki tłuszczu do średniego rondla; wyrzucić pozostały tłuszcz.
Dodaj sok pomarańczowy i, jeśli to konieczne, bulion z kurczaka do kapieli, aby zrobić 4 szklanki.
Rondel rozgrzać na średnim ogniu; dodać mąkę i gotować, stale ubijając, 1 minutę.
Dodaj mieszankę kapieli i gotować, stale mieszając, 5 minut lub aż sos zgęstnieje i zagotuje. Doprawić koszerną solą i pieprzem.