Pieczony indyk z sosem Cydr-rozmaryn
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne,więc spróbuj pieczonego indyka z sosem Cydr-rozmaryn. Ten przepis sprawia, że 16 porcji z 546 kalorii, 72g białka, oraz 25 g tłuszczu każdy. Na 1,51 zł za porcję, ten przepis Pokrowce 30% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz cydr jabłkowy, boczek cięty w środku, gałązki rozmarynu i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 54 minuty. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 67%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Pieczony indyk z sosem jabłkowym, Pieczony indyk z boczkiem-SOS ziołowo-jabłkowy, oraz Pieczona pierś z indyka z sosem rozmarynowym.
Instrukcje
Wyjąć podroby i szyję, a indyka opłukać zimną wodą; osuszyć.
Posypać 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu.
Na patelni ułożyć indyka, pierś do góry. Lekko napełnić jamę ciała indyka grubo posiekaną cebulą, selerem naciowym, jabłkiem i 3 gałązkami rozmarynu. Natrzyj indyka masłem.
Rozluźnij skórę z piersi indyka bez całkowitego odłączania skóry; ostrożnie wsuń plastry boczku pod skórę. Wymień skórę, używając drewnianych kostek, aby przymocować skórę do mięsa piersi. Tie końce nóg wraz z ciężkim sznurkiem, lub tuck pod klapą skóry. Podnieś końcówki skrzydeł do góry i do tyłu, i tuck pod ptakiem.
Wlać 3/4 szklanki cydru jabłkowego na indyka.
Piecz indyka w temperaturze 450 przez 20 minut. Zmniejsz ogień do 350; piec 2 godziny i 45 minut lub do termometru mięsnego włożonego do mięsistej części uda rejestruje 180, fastrygując często sokami z patelni. Osłoń indyka folią aluminiową o dużej wytrzymałości podczas gotowania, jeśli to konieczne, aby zapobiec przerostowi.
Przełożyć indyka na półmisek; przykryć luźno folią. Zeskrobać patelnię do pieczenia, aby usunąć rumiane kawałki; wlać kapiele patelni do separatora sosu. Odrzuć tłuszcz, rezerwując 2 łyżki stołowe.
Ciepło zarezerwowane 2 łyżki tłuszczu w małym rondlu na średnim ogniu.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, i 2 łyżeczki rozmarynu; smażyć 2 protokół lub do miękkości. Zmniejszyć ogień do średniej; dodać mąkę i gotować 1 minutę.
Ubij w kapiących patelni i pozostałych 1/2 szklanki cydru. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień, i gotować na wolnym ogniu 2 do 3 minut lub aż sos zgęstnieje. Wymieszać 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dekorować, w razie potrzeby.
Uwaga: aby ułatwić usuwanie gorącego indyka z patelni do pieczenia, należy nosić czyste, żaroodporne rękawice gumowe. Chronią ciepło i umożliwiają pewny chwyt ptaka.