Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem figowym
Pieczony schab wieprzowy z sosem figowym to przystawka dla 16 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 27 g białka , 5 g tłuszczu i łącznie 251 kalorii . Za 1,89 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pod ręką sok pomarańczowy, pieczeń z polędwiczki wieprzowej, figi i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 50 minut . Jest to dostarczane przez Taste of Home. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną . Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 68% , to danie jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Schab pieczony w jabłkach , Kotleciki wieprzowe w glazurze klonowej z sosem daktylowym i prażonym kuskusem z orzeszkami piniowymi oraz Schab gotowany w wolnym czasie z sosem jabłkowym tymiankowym i listkiem mięty .
Instrukcje
W dużym rondlu połącz pierwsze pięć składników. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło; dusić bez przykrycia przez 10 minut.
Zdjąć z ognia. Przykryj i zaparzaj przez 1 godzinę. Odcedzić figi, wyrzucić cytrynę, laskę cynamonu i goździki. Zachowaj płyn i odłóż na bok.
Posyp pieczeń solą, mielonym cynamonem i pieprzem.
Umieścić pieczeń na ruszcie w płytkiej brytfance.
Piec bez przykrycia w temperaturze 350°C przez 1 godzinę. W małej misce połącz sok pomarańczowy, miód i zarezerwowany płyn; posmaruj wieprzowiną.
Piec 30–60 minut dłużej lub do momentu, gdy termometr do mięsa wskaże 160°, od czasu do czasu podlewając.
Wyjmij mięso na półmisek; trzymaj się ciepło. Odtłuszczaj tłuszcz z soków kuchennych; przełożyć do dużego rondla.
Połącz skrobię kukurydzianą i bulion, aż będzie gładkie. Stopniowo wmieszać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia; gotować i mieszać przez 2 minuty lub do momentu, aż zgęstnieje.