Oryginalna Kumla od Mamy
Oryginalna Kumla od mamy może być właśnie przystawką, której szukasz. Ten przepis służy 25 osobom. Za 50 centów za porcję ten przepis pokrywa 17% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten przepis bez nabiału zawiera 400 kalorii , 25 g białka i 17 g tłuszczu na porcję. 89 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby to ponownie. Jest dostarczany przez Allrecipes. Udaj się do sklepu i kup mąkę, rdzawe ziemniaki, niewędzoną szynkę i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 15 minut . Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 73% , to danie jest całkiem dobre. Original Caesar , Original Martini i The Original Beauty są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Umieść szynkę w dużym garnku do zupy (o pojemności co najmniej 10 litrów) i zalej 16–20 szklankami wody, aby ją przykryła. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj szynkę na wolnym ogniu, aż uzyskasz bogaty bulion, przez około 2 godziny.
Wyjmij szynkę i usuń piankę z bulionu. Jeśli to konieczne, dodaj do bulionu 1 łyżeczkę soli (lub do smaku).
Umieść ziemniaki w dużej misce i bardzo wilgotnymi rękami wymieszaj mąkę uniwersalną, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę soli, aby uzyskać lepkie ciasto.
Doprowadź bulion z szynki do pełnego wrzenia.
Umieść miskę z wodą w pobliżu kuchenki. Bardzo mokrymi rękami oderwij około 2/3 szklanki ciasta i wciśnij kawałek boczku w środek ciasta.
Rozwałkuj ciasto na kulkę o średnicy około 2 1/2 cala i wsuń kumlę do wrzącego bulionu wzdłuż boku garnka. Nie wrzucaj ich na środek bulionu, aby uniknąć rozpryskiwania gorącego bulionu. Powtórz tę czynność z pozostałym ciastem, używając miski z wodą, aby ręce były bardzo mokre, aż wszystkie kluski zostaną dodane do bulionu.
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, następnie łyżką cedzakową lub szpatułką delikatnie usuń przyklejone kluski z dna garnka. Ponownie przykryj garnek i gotuj kluski przez około 1 godzinę. Podczas gotowania wypłyną na wierzch bulionu.
Delikatnie wyjmij kumlę z bulionu łyżką cedzakową i ułóż je w misce do podania.
Przed podaniem posypać solą i pieprzem.
Polecane wino: Wino Musujące, Sparkling Rose
Antipasti można łączyć z winem musującym i różem musującym. Jeśli podajesz wybór przekąsek, nie możesz się pomylić z tymi. Oba są bardzo przyjazne dla jedzenia i uzupełniają różnorodne smaki. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Papet del Mas Brut. Ma 4,9 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 13 dolarów.
![Papet del Mas Brut]()
Papet del Mas Brut
Przyjemny owocowy aromat i jasna, klarowna barwa. Wrażenie smakowe w ustach jest bardzo przyjemne, lekkie i dobrze zbalansowane, świeże i bardzo wesołe uczucie, dobra trwałość, z nutami owocowymi i kwiatowymi. Posmak zachęca do dalszego delektowania się winem.