Najlepszy pieczony kurczak
The Ultimate Roast Chicken może być właśnie tym daniem głównym, którego szukasz. Za 2,22 USD za porcję ten przepis pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 6 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 41 g białka , 54 g tłuszczu i łącznie 699 kalorii . 41 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Jeśli masz pod ręką pomarańczę, mąkę, bulion z kurczaka i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do podania ten przepis zajmuje około 2 godzin i 10 minut . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 62% . Ultimate Game Day Chicken Nachos , The Ultimate Frozen Coconut 'Ice Cream' with Hard Shell Chocolate Sauce i The Ultimate Tiramisu są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 218°C.
Opłucz kurczaka zimną wodą, wewnątrz i na zewnątrz. Osusz go papierowymi ręcznikami. Podziel zioła, pozostawiając połowę w całości. Drugą połowę drobno posiekaj. W małej misce rozgnieć zmiękczone masło z posiekanymi ziołami, aż się połączą. Natrzyj masłem ziołowym pod skórą, a także na całej zewnętrznej stronie kurczaka. Dopraw całego ptaka solą i pieprzem. Wypełnij jamę pomarańczą, czosnkiem, 1 cebulą i pozostałymi ziołami. Zwiąż nogi sznurkiem kuchennym, aby pomóc utrzymać jego kształt.
Ułóż kurczaka piersią do góry w naczyniu do pieczenia.
Resztę cebuli dodaj do patelni, dzięki czemu sos nabierze koloru i smaku.
Połóż paski boczku na piersi kurczaka i piecz przez 25 minut.
Wyjmij boczek i polej kurczaka wytopionym tłuszczem, a następnie piecz przez kolejne 25 minut, aby zrumienić skórkę. Kurczak jest gotowy, gdy termometr do natychmiastowego odczytu temperatury wskaże 165 stopni Fahrenheita po włożeniu go w najgrubszą część uda (nogi kurczaka powinny również łatwo wysuwać się z gniazd).
Przełóż kurczaka na półmisek i odstaw na 10 minut, aby soki wsiąkły w mięso przed krojeniem.
W międzyczasie wyjmij zmiękczoną cebulę z brytfanny. Przechyl brytfannę tak, aby skapujący tłuszcz zbierał się w jednym rogu, zbierając jak najwięcej tłuszczu i pozostawiając skapujący tłuszcz.
Połóż brytfannę na kuchence na średnim ogniu i weź drewnianą łyżkę, aby zeskrobać smak z dna brytfanny. Wymieszaj mąkę z tłuszczem, aby uzyskać pastę przypominającą zasmażkę.
Wlewaj bulion z kurczaka etapami; mieszaj dalej, aby równomiernie rozpuścić mąkę i zapobiec powstawaniu grudek. Wymieszaj z sherry i dopraw solą i pieprzem.
Aby podać, pokrój kurczaka obok stołu i wyciśnij sok z pomarańczy na mięso.
Propozycja podania: pieczone ziemniaki, rzeżucha i sos.