Marmolada Pomarańczowa Sewilla
Sewilska Marmolada pomarańczowa może być tylko przyprawą, której szukasz. Ten przepis sprawia, że 50 porcji z 854 kalorie, 17g białka, oraz 35 g tłuszczu każdy. Na 2,24 zł za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i podnieś wodę, cytryny - 1 zwykła cytryna i 1 cytryna Meyera, ostry nóż szefa kuchni i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis z Simply Recipes ma 382 fanów. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 47%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Marmolada Z Pomarańczy I Wanilii, Suflet Z Marmolady Sewilskiej, oraz Burgery sewilskie z oliwkowo-pomarańczowym smakiem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Gorzkie pomarańcze sewilskie, gotowe do cięcia1 Wyczyść pomarańcze. Wyrzucić wszelkie, które są uszkodzone lub spleśniałe. 2
Pomarańcze pokroić na pół i sok je, jeden po drugim, aż masz 2 szklanki soku. Odstawić sok. Gdy sok z pomarańczy, również zapisać nasiona i membrany-umieścić je w osobnej misce i odstawić na bok. Nasiona i membrany zostaną wykorzystane do produkcji pektyn. 3 biorąc czystą soczystą pomarańczową pół skórki, użyj łyżki, aby wykopać jak najwięcej białego pestki, jak możesz. PIT jest gorzki, więc im więcej możesz wyjść, tym lepiej. Ale nie martw się, jeśli nie możesz tego wszystkiego wyjąć. To, co jest na zdjęciu, to efekt końcowy jednego z moich skrawków. W porządku, jeśli jest jeszcze jakiś Pit. Użyj ostrego noża szefa kuchni, aby cienko julienne Skórki. Po julienne wszystkie pomarańcze, które juiced zrobić 2 szklanki soku, należy mieć około 4 szklanki Skórki. Odstaw te peelingi na bok.4 sok zwykłej cytryny i dodać ten sok do soku pomarańczowego. Zapisz nasiona do produkcji pektyny.
Cytrynę Meyera pokroić w ósemki, wzdłuż.
Usuń nasiona i tyle błon wewnętrznych, ile możesz łatwo usunąć.
Segmenty cytryny pokroić w poprzek na trójkątne kawałki. (Zobacz kroki w przepisie Meyer lemon marmolade na opisy zdjęć.)
Dodaj nasiona i membrany cytryny Meyer do nasion i membrany pomarańczy Seville. 5 Umieść wszystkie nasiona cytrusów i membrany w 4 warstwach gaznicy, ciasno związanej sznurkiem lub w muślinowej galaretce. 1
Umieść soki pomarańczowe i cytrynowe w dużym garnku o grubym dnie, 5 lub 6-quart.
Dodaj julienned skórki pomarańczowe i Meyer kawałki cytryny i wody.2
Umieść gazę lub worek muślinowy zawierający nasiona cytrusów i miąższ do garnka i przymocuj sznurek na drugim końcu do uchwytu garnka. Gdy mieszanina gotuje, pektyna z nasion i błon zostanie wyekstrahowana do mieszaniny.3 doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Niech gotować, odkryte, przez około 30 minut, lub aż skórki są miękkie i gotowane przez.
Wyjmij torebkę pektynową i umieść ją w misce, aby ostygła, aż będzie wygodna w dotyku. 1
Wylać mieszaninę z garnka do dużej miarki. Zmierz, ile masz mieszaniny. W zależności od tego, jak trudno wrzenia i jak długi czas gotowania, można mieć wszędzie od 4 do 5 filiżanek. Powrót mieszaniny z powrotem na patelnię.2
Dodaj do mieszaniny 7/8 szklanki cukru na każdą szklankę mieszaniny. Tak więc, jeśli mierzyłeś 4 szklanki mieszaniny, dodaj 3 1/2 szklanki cukru. Po rozpuszczeniu cukru, smak mieszaniny.
Dodaj więcej cukru w zależności od tego, jak słodka ma być twoja Marmolada. Należy pamiętać, że mieszanka galaretki zmniejszy się dalej, intensyfikując zarówno smak, jak i słodycz galaretki. Zwykle używam 4 szklanki cukru na każde 4 szklanki mieszanki owoców.Gdy twoja torba pektynowa ostygnie do punktu, w którym możesz sobie z nią poradzić, ściśnij ją jak play-doh, aby wyodrębnić dodatkową pektynę. Chwyć część torebki o wielkości mandarynki i ściśnij, Odciągając torebkę od siebie jedną ręką, trzymając mocno drugą ręką. Pracuj nad torbą. "Mleko" pektyny, dopóki nie uwolnisz od 2 łyżek do 4 łyżek pektyny. To zajmie kilka minut. Pektyna ma konsystencję kwaśnej śmietany.
Dodaj go do pomarańczowej mieszanki.1
Podgrzać mieszankę galaretki na średnim poziomie i doprowadzić ją do szybkiego wrzenia, mieszając od czasu do czasu, upewniając się, że nic nie przykleja się do dna patelni. Zabezpiecz termometr cukierkowy z boku patelni. Marmolada może trwać od 15 do 30 minut lub tak, aby ustawić. Po około 10 minutach zacznij go często sprawdzać.2 istnieją dwa sposoby sprawdzenia, czy marmolada jest gotowa do wylania do słoików. Jednym ze sposobów jest sprawdzenie termometru, gdy mieszanina osiągnie temperaturę 220-222°f (8-10 ° f powyżej temperatury wrzenia na wysokości). Innym sposobem jest umieszczenie go na schłodzonym talerzu i szukanie oznak "marszczenia się" po naciśnięciu go czubkiem palca. W zależności od tego, jak dokładny jest termometr, test zmarszczek może okazać się bardziej niezawodny. Włóż kilka małych talerzy do zamrażarki. Ponieważ temperatura galaretki przekracza 103°, rozpocznij testowanie, umieszczając niewielką ilość gorącej galaretki na schłodzonym talerzu. Jeśli galaretka rozprzestrzenia się i natychmiast rozrzedza, nie jest gotowa. Jeśli utrzyma swój kształt, to dobry znak. Dociśnij do niego czubkiem palca. Jeśli próbka galaretki w ogóle się zmarszczy, nadszedł czas, aby zdjąć galaretkę z ognia i wylać ją do słoików.Kiedy używasz termometru cukierkowego do testowania temperatury mieszaniny, upewnij się, że sonda nie dotyka dna patelni. Upewnij się, że wgłębienie na sondzie (przy nowoczesnych termometrach candy jest to około półtora cala od dna sondy) jest faktycznie otoczone mieszaniną. Być może będziesz musiał przechylić patelnię na jedną stronę, aby pokryć sondę wystarczająco, aby uzyskać dobry odczyt.Uważam, że najlepsze wyniki galaretki od zatrzymania gotowania, gdy tylko temperatura osiągnie 220° (używam bardzo dokładnego termometru cyfrowego). W tym momencie testowa galaretka ledwo się marszczy.Przegotowanie Marmolady spowoduje karmelizowany smak lub twarde skórki pomarańczowe w marmoladzie.1 Istnieje kilka sposobów sterylizacji słoików do konserw. Można je uruchomić przez krótki cykl na zmywarce. Możesz umieścić je w dużym garnku (12 quart) wody na górze stojaka na parze (aby nie dotykały dna patelni) i doprowadzić wodę do wrzenia przez 10 minut. Lub możesz wypłukać słoiki, wysuszyć je i umieścić je, bez pokrywek, w piekarniku200 na 10 minut.2 gdy zbliża się czas na marmoladę, zagotuj trochę wody w dzbanku do herbaty.
Umieść pokrywki słoika w szklanej lub ceramicznej misce i zalej je wrzącą wodą, aby wysterylizować.3 gdy galaretka osiągnie 220 ° F (lub 8°f powyżej temperatury wrzenia wody na wysokości) Usuń galaretkę z ognia. Ostrożnie kadzi galaretkę do słoików, jeden po drugim, pozostawiając 1/4 cala miejsca na głowę w górnej części słoików dla uszczelnienia próżniowego. Przetrzyj obręcz czystym, mokrym ręcznikiem papierowym.
Umieść pokrywę na słoiku, zabezpieczając pierścieniem słoika. Pracuj szybko.Jeśli chcesz, możesz przetworzyć słoiki w łaźni z gorącą wodą przez 5 minut, aby uzyskać lepsze uszczelnienie i zapobiec pleśni. Jeśli wcześniej użyłeś wrzącej wody do sterylizacji słoików, możesz po prostu zachować tę samą konfigurację dla łaźni wodnej. Chcesz się upewnić, że na dnie garnka znajduje się stojak, aby słoiki nie spoczywały na dnie garnka.4 pozostawić słoiki na noc. Usłyszysz, jak wydają dźwięk trzaskania, gdy tworzy się uszczelnienie próżniowe.