Marchew duszona w winie Marsala
Marchew duszona w winie Marsala wymaga ok. 45 minut od początku do końca. Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegetariański przepis służy 5 i kosztuje 70 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 1G białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 177 kalorii. 3 ludzie uznali ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Przynosi ci to Epikurious. Jeśli masz marchew, marsala, masło, i kilka innych składników na rękę, można zrobić to. Ogólnie ten przepis zarabia nie tak ogromny spoonacular wynik 34%. Podobne przepisy to Duszony Kurczak Marsala, Pieczarki smażone z winem Marsala i tymiankiem, oraz Kurczak z pieczarkami w sosie Marsala Wine.
Instrukcje
Wybierz prostą patelnię do smażenia, która ma ciasną pokrywę i jest wystarczająco duża, aby pomieścić warzywa w jednej lub dwóch warstwach. Zbyt duża patelnia pozwoli płynowi zbyt szybko odparować; jeśli jest zbyt mała, warzywa będą ułożone zbyt wysoko, aby równomiernie dusić.
Roztopić masło na umiarkowanym ogniu, tak, że topi się bez nabierania koloru. Marchew wymieszać na patelni, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Marchew obróć kilka razy za pomocą żaroodpornej gumowej szpatułki lub drewnianej szpatułki lub łyżki, aby dobrze pokryć je masłem i przyprawami. Gotować delikatnie - nie smażyć — często mieszając, przez około 2 minuty, aby uwolnić warzywny smak, a następnie wlać Marsalę. Doprowadzić do szybkiego wrzenia, a następnie dostosować ogień tak marchew ledwo gotować. Przykryć patelnię szczelnie i dusić, dobrze potrząsając od czasu do czasu przez 12 do 15 minut lub do momentu, gdy marchewka będzie miękka. Od czasu do czasu sprawdzaj patelnię, a jeśli płyn odparował przed ugotowaniem marchwi, dodaj niewielką ilość gorącej wody. Kiedy marchewki są miękkie, powinno być tylko tyle płynu, aby je pokryć. Jeśli jest więcej, włącz ciepło do wysokiego i zagotuj je.
Marchew duszona w cytrynie i Natce pietruszki: przed dodaniem marchwi do masła ugotuj jedną drobno posiekaną małą cebulę, aż będzie miękka. Substytut wody lub bulionu na Marsala, i dodać łyżeczkę soku z cytryny. Gdy marchew będzie miękka, wymieszaj 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki płaskiej i wrzuć minutę przed podaniem.
Duszone marchewki z parmezanem: dusić marchewki z bulionem lub wodą, a po ugotowaniu wyłączyć ogień i posypać 1/3 szklanki lub więcej startego parmezanu.