Lody ze słodkiej kukurydzy
Lody ze słodkiej kukurydzy to przepis bezglutenowy na 2 porcje. Jedna porcja tego dania zawiera około 17 g białka , 44 g tłuszczu i łącznie 899 kalorii . Za 2,29 USD za porcję ten przepis pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba uznała ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Można się nim delektować o każdej porze, ale szczególnie nadaje się na lato . Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 3 godzin i 20 minut . Świetnie sprawdza się jako niedrogi deser. Ten przepis z Foodnetwork wymaga kukurydzy, żółtek jaj, cukru i śmietanki. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskuje możliwy do poprawy wynik łyżkowy wynoszący 0% . Podobne przepisy obejmują Jak zrobić lody bez maszyny do lodów , Babeczki kukurydziane ze świeżą kukurydzą oraz Knedle z kukurydzą, cebulką i Cotija w bulionie z kukurydzy kokosowej .
Instrukcje
W średnim rondlu wymieszaj kukurydzę, pół na pół, śmietanę, cukier i wanilię i zagotuj na średnim ogniu. Lekko ubij żółtka w średniej misce. Powoli wymieszaj około 1/4 szklanki ciepłej mieszanki kukurydzianej z ubitymi żółtkami, następnie wlej do rondla i wróć do średniego ognia. Gotuj, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanina zgęstnieje i pokryje łyżkę, około 5 minut.
Gorący krem przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (korek wlewu należy lekko otworzyć, aby umożliwić ujście pary). Przecedź krem przez sito o drobnych oczkach do dużej miski; wyrzucić ciała stałe. Mieszaj często, aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej. Lekko dociśnij plastikową folię bezpośrednio do powierzchni kremu, aby zapobiec tworzeniu się kożucha. Schładzaj do momentu wystygnięcia, około 3 godzin. (Aby szybciej schłodzić, włóż miskę z kremem do miski z lodowatą wodą i mieszaj, aż ostygnie.)
Zamrozić zimny krem w maszynie do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta.
Przenieść do hermetycznego pojemnika i zamrozić do twardości, od 2 do 3 godzin.
Przełóż lody do miseczek. W razie potrzeby posyp karmelową kukurydzą lub odrobiną bourbona.