Latki Ziemniaczane
Nigdy nie można mieć zbyt wiele przepisów na przystawki, więc dać Latkes ziemniaków spróbować. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 3G białka, 6G tłuszczu, oraz w sumie 171 kalorii. Ten przepis służy 18 i kosztuje 69 centów za porcję. Jest idealny do Chanuka. Jeśli masz olej roślinny, szalotki, cebula, i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Ten przepis jest typowy dla kuchni żydowskiej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 19%. Ten wynik nie jest zbyt dobry. Spróbuj Chrupiące Placki Ziemniaczane (Placki Ziemniaczane), Latki Ziemniaczane, oraz Latki Ziemniaczane dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieścić duży sitko na dużej misce. Używając dużych otworów tarki pudełkowej, zetrzyj część ziemniaków, a następnie część cebuli, na sitku. Powtarzaj, aż wszystkie ziemniaki i cebula zostaną zużyte. (Naprzemienne ziemniaki i cebula zapobiega odbarwieniu ziemniaków.) Wycisnąć lub wycisnąć jak najwięcej płynu. Pozostawić nagromadzony płyn w innej misce na 2 do 3 minut.
Wylać wodnistą część, ale na dnie zachować gęstą, skrobiową pastę.
Przenieść mieszankę ziemniaczano-cebulową do czystej dużej miski.
Dodać pastę skrobiową, żółtka jaj, szalotki, mąkę ziemniaczaną lub macę, masło, sól, pieprz i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. W oddzielnej średniej misce ubij białka mikserem elektrycznym, aż będą sztywne, błyszczące szczyty. Złożyć białka do mieszanki ziemniaków.
Rozgrzej cienką warstwę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Pracując partiami, miarka 1/4 szklanki mieszanki ziemniaków na patelnię dla każdego naleśnika. Delikatnie spłaszczyć łopatką. Smażyć, aż naleśniki będą chrupiące i złociste, o 4 minut na stronie.
Podawać natychmiast lub podgrzać w piekarniku 177° przez około 6 minut.
Podawać z kwaśną śmietaną i musem jabłkowym.
Przedrukowane za zgodą Russ & Daughters przez Marka Russa Federmana, © 2013 Mark FedermanMARK RUSS FEDERMAN, wnuk założyciela, Joela Russa, przejął prowadzenie Russ & Daughters od swoich rodziców w 1978 roku i przekazał je czwartej generacji, swojej córce, Niki, i bratankowi Joshowi, w 2008 roku
Występował indywidualnie na panelach m.in. w Smithsonian Institution, Muzeum Miasta Nowego Jorku, nowojorskiej Bibliotece Publicznej i Konferencji Stowarzyszenia Dziennikarzy żywności. Mark i Russ & Daughters pojawili się ostatnio w filmie dokumentalnym PBS the Jews of New York, w serialu Lidia Bastianich pt. Lidia Celebrates America oraz w filmie Anthony ' ego Bourdaina No Reservations.